Enkele daders gingen er in een auto vandoor. Twee vluchtten te voet. (Foto's: Politie)

Tips over gewelddadige overval brengen politie verder, meer informatie blijft nodig

De politie doet nog altijd volop onderzoek naar een gewelddadige woningoverval in Rijnsburg die afgelopen zomer plaatsvond. Een echtpaar van 78 en 72 jaar en hun 30-jarige zoon zijn daarbij bedreigd en mishandeld. De daders reden in een Volkswagen Golf die eerder werd gestolen vanaf de Voscuyl in Oegstgeest.

Eerdere uitzendingen van zowel het regionale tv-programma ‘Team West’ als het landelijke ‘Opsporing Verzocht’ hebben wel de nodige tips opgeleverd, maar de recherche doet nu  toch opnieuw een oproep aan het publiek om informatie te delen.

“Deze zaak moet worden opgelost”, zegt de Rijnsburgse wijkagent Frank van den Burgt in de uitzending van Team West. “Zo’n overval maakt indruk. Het is verschrikkelijk wat dit gezin is overkomen.” Hij zegt dat het onderzoeksteam goed verder kon met de eerdere tips, maar benadrukt dat alle informatie nog steeds welkom is. “Mensen kunnen de wijkagenten bereiken, die zijn ook allemaal op de hoogte van deze zaak. Laat ons weten wat u weet.”

Woningoverval
De 30-jarige zoon van het echtpaar is al jaren het huis uit, maar hij is in de zomer van 2023 voor een vakantie bij zijn ouders aan de Vinkenweg in Rijnsburg. Als blijkt dat zijn vader Alzheimer heeft, besluit hij een aantal maanden langer te blijven. Hij komt in de nacht van maandag 24 op dinsdag 25 juli laat thuis na werk in de horeca. Zijn ouders slapen al als hij rond 02.30 uur naar bed gaat. Een bewakingscamera in de buurt legt om 03.50 uur een donkere Volkswagen Golf vast, die richting het huis van de familie rijdt.

Zenuwachtig
Even later weten vier mannen de woning binnen te komen door een raam bij de voordeur in te slaan. Ze gaan als eerst op de zoon af, bedreigen hem met vuurwapens en eisen geld en de kluis. Ook krijgt hij klappen. Zijn moeder schrikt wakker van de herrie en wordt ook bedreigd op het moment dat ze komt kijken wat er aan de hand is. De overvallers lijken zenuwachtig en binden moeder en zoon onhandig vast met tie-wraps. Eén van hen gaat zelfs op een slachtoffer zitten om die in bedwang te houden. Intussen wordt het huis doorzocht, maar al snel zien de mannen in dat er niets te halen valt.

Verwondingen
Op het moment dat de daders zonder buit vertrekken, komen ze beneden de vader van het gezin tegen. Die is ook wakker geworden van het tumult en blijkt later een flinke hoofdwond te hebben, vermoedelijk door klappen van de overvallers. De 78-jarige man is gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar hoeft niet lang te blijven. Ook de verwondingen van de zoon vallen mee, maar het hele gezin is enorm geschrokken van de overval, die slechts drie minuten duurde. Ook vragen ze zich af waarom de daders hen hebben uitgekozen.

De overvallers zijn door meerdere camera’s vastgelegd. Na de overval rijdt de Volkswagen Golf vanaf de Vinkenweg via de Horstweg en Bankijkerweg naar de Burgemeester Meijboomstraat in Rijnsburg. Daar wordt hij geparkeerd en vlak erna lopen twee mannen door de Kanaalstraat. Ook hun stemmen zijn kort te horen. Niet alle daders blijken in de auto te zitten, want kort nadat die is vertrokken, lopen twee andere mannen over de Vinkenweg. De politie hoopt dat iemand ze herkent of ze heeft gezien in de vroege ochtend van dinsdag 25 juli 2023.

  • De twee verdachten die lopend zijn gevlucht
    De twee verdachten die lopend zijn gevlucht
  • De auto waarin de overvallers aankomen
    De auto waarin de overvallers aankomen
  • De uitgebrande Volkswagen Golf
    De uitgebrande Volkswagen Golf

Er zijn summiere signalementen van de mannen:

Verdachte 1
Een tengere man van 1.80 tot 1.85 meter, een lichtgetinte huidskleur, rechtshandig. Hij sprak Nederlands met buitenlands accent en droeg zwarte kleding.

Verdachte 2
Deze man heeft een  breder postuur, is ongeveer 1.85 meter lang en heeft ook een lichtgetinte huidskleur. Ook deze verdachte sprak Nederlands met buitenlands accent en droeg zwarte kleding.

Verdachte 3
Ook de derde verdachte is een man met een lichtgetinte huidskleur die Nederlands met buitenlands accent sprak.

Verdachte 4
Van de vierde man is alleen bekend dat hij een donkergetinte huidskleur heeft.

Voscuyl
De op de Burgemeester Meijbomstraat geparkeerde Volkswagen Golf is pas 24 uur na de overval in brand gestoken. Dat was dus in de nacht van 25 op 26 juli. De brandweer kon niet voorkomen dat hij helemaal uitbrandde. De politie vermoedt dat de wagen op maandag 24 juli is gestolen vanaf de Voscuyl in Oegstgeest. Wie iets heeft gezien van het stelen of in brand steken van de auto, wordt gevraagd zich te melden. Ook informatie over het motief voor de overval aan de Vinkenweg en over de vier daders is welkom.

Wie meer weet kan bellen met de opsporingstiplijn op 0800-6070 of naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Ook is het Team Criminele Inlichtingen voor deze zaak beeikbaar. Dat nummer is 088-9645044. Via de website van de politie kan ook een digitaal tipformulier worden ingevuld. Ook Meld Misdaad Anoniem biedt die mogelijkheid.

112 Sleutelstad Oegstgeest Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×