Een van de omwonenden overhandigt wethouder North een komkommerplant voor de moestuin. (Foto's: Chris de Waard)

Arsenaalplein in Leiden voorzien van mobiel groen

In de stromende regen is woensdagmiddag het vergroende Arsenaalplein in gebruik genomen door omwonenden. Voor zover ze het slechte weer tenminste hadden getrotseerd. Het plein is tijdelijk ingericht met circulair en biodivers verplaatsbaar groen.

Het versteende Arsenaalplein langs het water van de Witte Singel wordt in de toekomst echt onderdeel van het Singelpark. In de tussentijd is het nu alvast vergroend door er vijftig 3D-geprinte verplaatsbare bloem- en boombakken te plaatsen. Ze zijn gemaakt van gerecycled kunststof dat afkomstig is uit Leidse afvalstromen.

In de bakken is inheems groen geplant. Ook zijn er moestuintjes, bankjes en insectenhotels. Klimaatwethouder North opende woensdagmiddag het vernieuwde plein, samen met omwonenden, Bureau Stoep dat eind vorig jaar als winnaar van de uitgeschreven ontwerpwedstrijd uit de bus kwam en de raadsleden Newsome (PvdA) en Van Bree (GroenLinks) die het tijdelijk groen via een voorstel in de gemeenteraad initieerden.

Wethouder North, PvdA-fractievoorzitter Marc Newsome, omwonende José en Bas Wallert van Bureau Stoep over het tijdelijk vergroende Arsenaalplein.

Bouwterrein
In de toekomst krijgt het plein een definitieve groenere inrichting, maar dat kan pas na de realisatie van de Humanities Campus die de Universiteit Leiden over enkele jaren even verderop gaat bouwen. Het Arsenaalplein wordt dan als bouwterrein gebruikt.

Het ontwerp van Bureau Stoep, in samenwerking met DZB, bestaat uit vijftig zeshoekige bakken van verschillende hoogtes. Onder tien bakken zitten wieltjes, deze kunnen door de gebruikers van het plein worden verplaatst. Aan zes bakken zit een bankje. Bureau Stoep werkte samen met DZB, die het beplantingsplan, het planten van het groen en het plaatsen van de bakken voor hun rekening nam.

De speeltoestellen die al op het plein stonden, zijn op dezelfde plek blijven staan. Een van de basketbalbaskets is weggehaald om plaats te maken voor het nieuwe groen.

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×