Een schets van het tijdelijke wijkje dat volgend jaar wordt neergezet aan de Gooimeerlaan. (Afbeelding: Gemeente Leiden)

Leiden steekt veertien miljoen euro in flexwoningen brandweerlocatie

In april volgend jaar moet op de voormalige brandweerlocatie aan de Gooimeerlaan in de Leidse Merenwijk een tijdelijk wijkje staan van 75 flexwoningen. De sloop van de oude kazerne begint dit najaar. De woningen komen in een elf meter hoge driehoek rond een binnentuin te staan. Aan de buitenzijde van het wooncomplex komen op eigen terrein parkeerplaatsen voor de bewoners.

De flexwoningen worden door de gemeente zelf aangeschaft. Daarmee is een bedrag van zo’n veertien miljoen euro gemoeid. Dat geld is ook voor de inrichting van het terrein en allerlei benodigde onderzoeken. De eerste drie jaar wil Leiden er circa 170 Oekraïense vluchtelingen opvangen.

Daarna is het de bedoeling dat de tijdelijke woningen worden verkocht aan een van de Leidse corporaties. Die kan ze dan nog twaalf jaar verhuren aan een combinatie van starters, statushouders en uitstromers van de maatschappelijke opvang. “We zouden deze woningen namelijk graag sociaal en betaalbaar willen houden”, zegt bouwwethouder Terpstra daarover. Welke corporatie de woningen gaat overnemen is nog niet bekend. “We zijn daarover in gesprek.”

Wethouder Julius Terpstra geeft een toelichting op het plan om op de voormalige brandweerlocatie in de Merenwijk 75 flexwoningen neer te zetten.

Spoor
In het wijkje komen flexwoningen in verschillende formaten. Bij de kleinste gaat het om studio’s van 15 vierkante meter voor alleenstaanden, maar er komen er ook van 65 vierkante meter voor kleine gezinnen. Omdat de woningen langs het spoor komen te staan, worden er ook geluidswerende maatregelen genomen, voordat de eerste bewoners er over ongeveer een jaar hun intrek kunnen nemen.

Station
De wijk heeft tot nu toe niet al teveel moeite met de plannen, waarover Sleutelstad al eerder berichtte. Wel ziet de wijkvereniging liever meteen permanente bouw op de plek van de te slopen kazerne, maar dat is tot 2040 niet mogelijk. “Op deze locatie is in de Omgevingsvisie Leiden 2040 een treinstation gepland. Het is nog niet besloten of dat station er ook echt komt”, zegt wethouder Terpstra. “Dat wordt nu onderzocht en zolang er niet is besloten dat het niet doorgaat, moeten we rekening houden met de komst van een treinstation.”

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×