Coalitiepartij PrO wil een betere onderbouwing van het compensatievoorstel. (Foto: Hecht GGD Leiden)

Oegstgeest wil meer duidelijkheid over extra geld voor Hecht

Hecht heeft meer geld nodig. De organisatie achter onder meer de GGD en de ambulances in Hollands Midden wordt door een nieuwe cao onverwachts geconfronteerd met hogere loonkosten en een financieel tekort van enkele miljoenen. De dienst heeft hiervoor een verzoek naar de aangesloten gemeenten gestuurd.

De gemeenteraad van Oegstgeest gaat akkoord met de toewijzing van extra geld maar is gepikeerd over de vele tussentijdse aanvullingen op de begroting. Coalitiepartij PrO wil hiernaast ook een betere onderbouwing van het compensatievoorstel.

Bij de partijen in de raad is breed begrip voor de toegenomen kosten als gevolg van hogere lonen. Maar dat er al meerdere jaren tussentijds extra geld nodig is, stoot enkele partijen tegen de borst. “Dit gaat ook ten koste van uitgaven die we eigenlijk voor ons dorp bedoeld hadden”, zegt raadslid Tom Groot van PrO.

Tom Groot over de kritiek in de raad op Hecht

D66 vindt het vreemd dat de gemeente op de eigen uitgaven zware keuzes heeft moeten maken, maar dat regelingen als Hecht voor honderd procent gecompenseerd worden in de kosten. “Terwijl wij als gemeente hierin onvoldoende gecompenseerd worden vanuit het Rijk”, aldus raadslid Das.

Dramatisch slecht
Hoewel PrO niet tegen compensatie is, is het voorstel hiervoor vanuit Hecht ‘dramatisch slecht’, aldus raadslid Groot. Er bestaat namelijk al een compensatieregeling voor toegenomen loonkosten, maar in hoeverre die bestaande regeling tekortschiet blijft onduidelijk, aldus het raadslid. “Je krijgt absoluut niet helder wat de financiĆ«le implicaties zijn. Het is niet duidelijk welk gedeelte van de extra kosten al gecompenseerd worden.”

Het raadslid wil hier daarom eerst duidelijkheid over. Wethouder Van Tongeren belooft deze vragen voor te leggen in een overleg met de dienst. Als de antwoorden hierop voldoende duidelijkheid scheppen berust PrO in de zaak en wordt het voorstel later zonder verder overleg door de gemeenteraad goedgekeurd.

Kritiek
Het is niet de eerste keer dat er ontevredenheid speelt over Hecht binnen de gemeenteraad van Oegstgeest. Naast regelmatige tussentijdse verzoeken om extra geld, is er ook onvoldoende zicht op waar dat geld aan besteed wordt. “Hecht doet hier wel moeite voor, maar dat mag echt nog wel een stuk beter”, aldus Groot. Die verbetering is inmiddels door de dienst beloofd. Daar is VVD-raadslid Oosterhuis tevreden mee. “Hier hebben we jaren om gevraagd.”

 

Oegstgeest Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×