Burgemeester Van der Velden is bang dat verbale agressie persoonlijker wordt als boa's religieuze uitingen dragen. (Foto: Gemeente Leiden)

Leidse raad stemt voor toestaan religieuze uitingen bij uniform boa's

Met twintig stemmen voor en veertien tegen, vijf leden waren afwezig, heeft de Leidse gemeenteraad burgemeester Van der Velden donderdagvond opgeroepen om de kledingvoorschriften voor de handhavers en toezichthouders (boa’s) van de gemeente Leiden te wijzigen, zodat het voor hen mogelijk wordt om een godsdienstige of levensbeschouwelijke uiting te dragen. Bijvoorbeeld een keppel of een hoofddoek.

Het voorstel werd ingediend door GroenLinks en de PvdA. Volgens raadslid Emma van  Bree van GroenLinks Leiden identificeert zes procent van de 130.000 Leidenaren zich als moslim. “Daarnaast zijn er ook joden en mensen met andere religies. Die kunnen nu allemaal niet werken bij het team buitengewone opsporingsambtenaren van de gemeente.” Van Bree memoreerde verder dat boa’s in veel steden al godsdienstige of levensbeschouwelijke uitingen mogen dragen en ook in het buitenland is dat vaak het geval.

Het onderwerp verdeelt niet alleen de raad, ook binnen een aantal fracties ligt het gevoelig. “Voor ons is het een vrije kwestie, we zullen dan ook verdeeld stemmen”, zei IJsbrand Olthof namens de fractie van D66 Leiden. Ook de twee leden van Studenten Voor Leiden hielden er beiden een andere mening op na.

Indieners Emma van Bree (GroenLinks) en Marc Newsome (PvdA) en burgemeester Peter van der Velden over het toestaan van godsdienstige of levensbeschouwelijke uitingen bij boa’s.

Werkgever
Burgemeester Peter van der Velden hinkt ook op twee gedachten. Enerzijds heeft hij best sympathie voor de wens van de raad, maar daar staat twijfel en zorg tegenover. “Er is vanuit de organisatie niet nadrukkelijk de behoefte aan deze maatregel, dus wat is dan het winstpunt. Je hebt de politieke werkelijkheid, maar ook een kant als werkgever en er is ook nog de wens voor neutraliteit.” Van der Velden benadrukt dat mensen ongeacht hun geloofsovertuiging gewoon bij gezondheidsinstellingen, bij de politie of als boa kunnen werken.

Agressie
Handhavers hebben volgens Van der Velden relatief vaak te maken met verbale agressie op straat. “De vrees bestaat dat deze agressie zich bij collega’s met een zichtbare religieuze uiting, zal richten op die uiting. Dat maakt het meteen persoonlijker en het is de vraag of je mensen in die positie wilt brengen.” Van der Velden denkt dat het beter is om de voorschriften te laten zoals ze zijn, maar liet het oordeel aan de raad over. En die kiest dus in meerderheid voor het mogelijk maken van de religieuze uitingen.

Hoofdlijnenakkoord
De burgemeester verwijst ook naar de opvatting van de centrale overheid, zoals die nu ook is weergegeven in het deze week gesloten hoofdlijnenakkoord. Duidelijk is dat de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NCS en BBB niets moet hebben van boa’s met hoofddoekjes of een keppeltje. In het akkoord is opgenomen dat opsporend en  handhavend personeel in de veiligheidsketen het werk dient te doen in neutrale kleding zonder religieuze symbolen.

VVD, CDA, PS en CU stemden tegen de versoepeling van de kledingvoorschriften. De VVD is onder andere bang voor onveilige situaties voor de boa’s als ze religieuze symbolen dragen, terwijl ze handhavend moeten optreden. De ChristenUnie noemt het onwenselijk dat gemeenten op dit vlak met eigen beleid komen en Partij Sleutelstad noemt het cynische politiek. “Het lijkt erop dat hier een ideologische fitty met de rijksoverheid wordt uitgevochten.”

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×