Wethouders Van der Elst en Schokker mochten het groene lint doorknippen. (Foto: Voorschotense Krant)

Nieuw groen schoolplein Fortgensschool in Voorschoten

Wekenlang is er hard aan gewerkt maar donderdag ging het groene schoolplein bij de Fortgensschool dan toch echt open. Feestelijk open want onder toejuichingen van alle leerlingen mochten wethouders Hans van der Elst en Hubert Schokker het groene lint doorknippen. Met een heggenschaar want het lint bestond uit echt groen.

“We zijn er enorm blij mee”, zegt directeur Myrthe Kousemaker van de school. “Van de gemeente hebben we een strook groen erbij gekregen achter de school. Dat is nu helemaal voor de kleuters, wel met een hek want er loopt ook een sloot naast. Het is een natuurlijke omgeving met veel speelmogelijkheden en eetbaar groen als aardbeien en bessen. De grotere kinderen hebben nu meer ruimte op het speelplein en ook daar is heel wat aangepast.”

De Fortgens is nu wel klaar voor de toekomst? “Buiten wel, binnen niet. Maar in 2028 krijgen we een nieuwe school, dat betekent dat we hier nog vier jaar zitten, voor basisschoolleerlingen hun halve schoolleven. Dan moet het ook leuk zijn om te spelen.”

Directeur Myrthe Kousemaker in gesprek met Marjolein Altena.

Veel ouders hebben de handen uit de mouwen gestoken onder leiding van Panja, Danielle en Marije van de ouderraad. “Het is een groen plein doordat er een heleboel plekjes met groen zijn gecreëerd waar de kinderen kunnen zitten”, zegt Marije. “Er is een wilgentunnel, een modderkeuken en veel struiken, waar voorheen alleen maar stoeptegels waren. Heel veel ouders hebben meegewerkt aan de voorbereidingen. Samen hebben we zo’n 1700 tegels gewipt. Nu is er een fijne omgeving waar je lekker kan spelen.”

Minder ruzie
Daniëlle weet dat de reacties allemaal positief zijn. “De kinderen hebben een heel ander spel ontwikkeld. Ze gaan weer aan de slag en je ziet dat ze met elkaar weer spelen.”
“Van de kleuterjuf kregen we nog een mooie reactie”, vult Marije aan. “Daar waar er vroeger vaak ruzie was om de beperkte speelruimte, zijn ze nu allemaal een eigen spel aan het spelen en hoeven de juffen geen ‘brandjes’ meer te blussen.”

De ouderraad stak de handen uit de mouwen. Marije en Danielle vertellen.

En gespeeld werd er weer bij de Fortgens. Na het officiële deel vlogen de kinderen naar alle kanten van het plein om te spelen. Het voetbalveldje is met een klein houten muurtje afgeschermd van het overige plein zodat ook de bal niemand in de weg zit. “En je hoeft er niet meer doorheen te rennen”, zegt Jolien uit groep 7. Ze vindt het nieuwe plein heel erg leuk. “Er zijn ook paaltjes waar je overheen kunt lopen en een schoolbord om te krijten.”

Jolien uit groep 7 is blij met het nieuwe plein.

NK Tegelwippen
Wethouder Schokker is onder de indruk. “1700 tegels zijn hier gewipt”, zegt hij. “Daarmee staan we in regio 071 met onder andere Oegstgeest en Leiderdorp bovenaan. Landelijk gezien zijn we zelfs de top twintig binnengekomen met een totaal van ruim 2900.” Maar de wethouder wil meer. “We willen winnen. Dus haal die tegels uit je tuin en zet er planten in. En vooral: meld dat ook.” Op voorschoten.nl/nk-tegelwippen.nl is alle informatie te vinden over het NK en alle activiteiten. Zo is er op 22 juni een Tegelwip burendag in de Nassauwijk en rijdt de tegeltaxi de komende maanden door het dorp om de gewipte tegels op te halen.

Advertentie

Duurzaamheid Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×