Nico Rijsbergen overhandigde een grote hoeveelheid prikcadeaus aan het ziekenhuis. (Foto: Emile van Aelst)

Leidenaar schenkt duizenden prikcadeaus aan kinderziekenhuis LUMC

Het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) is vrijdag verrast met ruim drieduizend ‘prikcadeaus’. Leidenaar Nico Rijsbergen zamelde de presentjes in de afgelopen maanden in. Het is niet voor het eerst dat Rijsbergen de kinderen in het ziekenhuis een hart onder de riem steekt. Als ‘vriend van Sinterklaas’ komt hij in de wintermaanden ook al jaren een flinke zak cadeaus brengen.

Rijsbergen vindt het belangrijk om iets voor de jonge patiëntjes te kunnen betekenen. “Mijn vrouw en ik mankeren niks. We hebben gelukkig gezonde kinderen en kleinkinderen. Dan doe ik graag iets voor de kinderen die het moeilijk hebben”, legt de Leidenaar uit. En dus zamelde hij voetballen in bij supermarkt Albert Heijn, zorgde hij voor een flinke stapel vrijkaarten voor museum Corpus en de Leidse bioscopen en van Lidl kreeg hij een zak knuffelbeesten. “In totaal ruim drieduizend kleine cadeautjes die de kinderen krijgen als ze geprikt moeten worden.”


Dr. Arno Roest en Nico Rijsbergen over prikcadeautjes.

Beloning
Dergelijke prikcadeaus zijn belangrijk. Dat weet ook kindercardioloog Arno Roest die in het WAKZ werkt. “Patiënten worden vaak geprikt, vooral om bloed af te nemen. Een prikcadeau, dat de kinderen als beloning voor de prik krijgen, leidt de aandacht af. Dat helpt, dan zijn ze minder bang.”

Het ziekenhuis, dat onderdeel is van het LUMC, doet er alles aan om het de jonge patiënten zo goed mogelijk naar de zin te maken. “We kunnen niet alles wegnemen, maar met kleurtjes, versieringen, een logo en grappige namen proberen we er het beste van te maken”, legt Roest uit. Dankzij de stapel prikcadeaus kunnen Roest en zijn collega’s weer even vooruit. Rijsbergen is al weer begonnen met sparen voor een volgende actie.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×