Wie wordt de opvolger van Maayke Tjin-A-Lim en wint op zaterdag 25 mei de Gouden Spike? (Foto: Gerry van Bakel)

Gouden Spike steeds aantrekkelijker voor atleten dankzij challengerstatus

Al meer dan een halve eeuw is de Gouden Spike een van de meest toonaangevende evenementen op atletiekgebied. Op zaterdag 25 mei komen atleten van heinde en verre naar Leiden om limieten te halen en een gooi te doen naar de Gouden Spike. Op woensdag 22 mei is er een sprintevenement voor iedereen op de Beestenmarkt in Leiden.

Vorig jaar kaapte hordenloopster Maayke Tjin A-Lim de hoofdprijs weg voor de neus van middenlangeafstandloper Niels Laros. Beide wisten zich vervolgens te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen in Boedapest. Ook dit jaar zullen er klinkende namen aan de start verschijnen, zo belooft organisator Norbert Groenewegen. Maar hij wil nog niet teveel prijsgeven. Tjin A-Lim is in ieder geval van de partij. En ook meerkampster Sofie Dokter en polstokhoogspringer Menno Vloon komen.

Sleutelstad Sport-presentator Gerry van Bakel praat met Anton van Kempen en Norbert Groenewegen over de Gouden Spike.

Dit jaar heeft de Gouden Spike de status van challengerwedstrijd gekregen. “Hoe hoger de ‘ranking’ van een wedstrijd hoe meer punten atleten kunnen verdienen met hun prestaties voor hun eigen plek op de ranglijst”, zegt Groenewegen. “Dus je hebt er als organisatie belang bij om een zo hoog mogelijke ranking te hebben, want dan ben je interessanter voor atleten.”

Limiet
Atleten schaken op meerdere borden om de beste wedstrijden eruit te pikken. “Soms zeggen ze bij ons toe, maar als ze ergens anders een wedstrijd kunnen lopen in een hogere categorie zeggen ze weer af”, zegt Groenewegen. “Andersom melden zich soms op het laatste moment nog mensen die dat juist niet gelukt is.” Wat ook gunstig is voor de Gouden Spike, is dat begin juni in Rome het Europees Kampioenschap is. “Het weekend van de Gouden Spike is de laatste mogelijkheid de limieten te halen voor dat EK”, vervolgt Groenewegen.

Dit jaar is er geen Nederlands Kampioenschap op de 10 km. Vorig jaar won Noah Schutte van Leiden Atletiek op zijn eigen baan de nationale titel. Dit jaar geen prolongatie bij de Gouden Spike. “Eigenlijk zijn we verwend dat we het zo vaak achter elkaar hebben gehad”, zegt Groenewegen. “Nu is het NK 10 km naar Nijmegen gegaan. Maar we hebben een deal gesloten en de komende vier jaar is het om en om in Nijmegen en in Leiden. En we hebben dit jaar wel een 5.000 meter die heel goed bezet is.”

Sprint
Naast het aantrekken van zoveel mogelijk goede atleten, wil Leiden Atletiek ook graag veel publiek naar de Leidse Hout halen. Om alle Leidenaren en inwoners van de buurgemeenten warm te maken voor de atletieksport en de Gouden Spike is er op woensdag 22 mei op de Beestenmarkt een ander soort ‘challenge’. Er wordt een 40 meter lange tartanbaan neergelegd en iedereen wordt uitgedaagd zijn of haar sprintcapaciteit te komen testen.

“Tussen 14.00 en 20.00 uur kan iedereen meedoen en we zijn dan op zoek naar de snelste sprinters van Leiden en omgeving”, zegt Van Kempen. “Zo hopen we de Gouden Spike nog wat meer in de picture te krijgen. Het is vooral bedoeld voor niet-atleten, mensen die (nog) geen lid zijn van een atletiekclub.”

Papendal
Een dergelijk sprint-popupbaan wordt de komende maanden in meer steden uitgerold en de winnaars mogen op het NK indoor begin 2025 met elkaar de strijd aangaan en krijgen voorafgaand dan ook nog een clinic op Papendal. “Het is ter promotie van de hele atletieksport”, zegt Van Kempen. “Maar in ieder geval krijgt iedereen een medaille en verdelen we ook kaarten voor de VIP-tent op de Gouden Spike. Dus kom allemaal naar de Beestenmarkt voor een sprintje.”

De Gouden Spike is op zaterdag 25 mei op de atletiekbaan in de Leidse Hout. Voorprogramma begint om 16.00 uur. Toegang is 8 euro, waarvan 1 euro naar Stichting Spieren voor Spieren gaat. Voor meer informatie kijk op de website.

 

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×