Vocaal Ensemble Irrevocable. (Foto: Matthijs Caspers)

Jong kamerkoor Irrevocable zingt over passie en verleiding

Vocaal Ensemble Irrevocable is een koor met jonge ambitieuze zangers. Ze ontmoetten elkaar in het Nederlands Studenten Kamerkoor en bleven samen zingen in een formatie van soms twaalf, soms zestien leden. Hun concerten geven ze in Leiden en in Delft. In Sleutelstad Cultuur vertellen Myrthe Galle en Tijs Hol over hun koor en over hun passie voor muziek.

Er wordt in Nederland veel in koren gezongen en Leiden is daarop geen uitzondering. Toch is Irrevocable, opgericht in 2015, niet zo maar het zoveelste koortje. Hol vertelt: “We wilden graag op hoog niveau zingen en in eigen hand houden wat we zingen en hoe we het laten klinken. Je hebt in Leiden koren voor studenten en koren voor volwassenen, maar wij hadden het gevoel daar een beetje tussenin te vallen. In het Nederlands Studenten Kamerkoor, waar we elkaar ontmoetten, zingen alleen heel erg goede jonge zangers van semi-professioneel niveau. Met die insteek wilden we verder en daarom hebben we toen dit koor opgericht. Het heet een vocaal ensemble om aan te geven dat we maar een klein koor zijn. En in het woord Irrevocable hoor je met een beetje fantasie het woord ‘vocal’ terug, Engels voor vocaal, ‘gezongen’.”

Alles zelf
Het koor werkt zonder vaste dirigent. Hol legt uit: “Omdat we allemaal de ambitie hebben om op hoog niveau te musiceren bepalen we het graag allemaal zelf: de muziekkeuze en ook de koorklank.” Galle: “Je partij studeer je thuis in en je blijft erop studeren. Tijdens de repetitie gaat het puur om de uitvoering en de samenklank. We hebben leden die zich willen ontwikkelen in de koordirectie, dus die nemen om de beurt de taak op zich om de repetitie te leiden.” Hol vult aan: “Verder hebben we een coach die van tijd tot tijd komt luisteren en ons adviseert.”

Allerlei muziekstijlen
Elk programma wordt opgebouwd rond een thema, waarbij alle leden stukken kunnen aandragen. Galle vertelt: “In ons koor zingen mensen mee die muzikaal van alle markten thuis zijn. Zo hebben we ook leden die stukken voor ons koor arrangeren of zelfs nieuwe composities schrijven. Zoals Tijs: vorig concert hebben we een door hem geschreven werk uitgevoerd.” Voor het komende concert is het thema ‘Meer dan je lief is’. Galle: “Het gaat over verleiding en ook over obsessie. Dus er staan werken op het programma die over de liefde gaan maar ook een stuk van de moderne Amerikaanse componist Eric Whitacre dat gaat over de obsessie van Leonardo da Vinci met de vraag of mensen zouden kunnen vliegen en zijn ontwerp van een vliegtuig. We zingen muziek uit allerlei tijden. Liedjes van Tallis (16e eeuw) en Purcell (17e eeuw) maar ook bewerkingen van songs van de Beatles.”

Leiden en Delft
De koorleden wonen verspreid over de regio Leiden/Groene Hart/Delft. Daarom voert het ensemble elk programma op twee plaatsen uit: in Delft en in Leiden. De concerten getiteld ‘Meer dan je lief is’ vinden plaats op 1 juni om 20.00 uur in de Lutherse Kerk in Delft en op 2 juni om 15.30 uur in de Lokhorstkerk in Leiden. Meer informatie en toegangskaarten zijn te vinden op de website van Irrevocable.

 

Myrthe Galle en Tijs Hol vertellen in Sleutelstad Cultuur over hun koor Irrevocable.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×