(Foto: Politie)

Politie waarschuwt opnieuw voor babbeltrucs

Voor de tweede keer binnen enkele dagen waarschuwt de politie in onze regio tegen babbeltrucs. Afgelopen woensdag werd een hoogbejaarde vrouw in Leiderdorp slachtoffer van twee mannen die beweerden van de politie te zijn. Door een snelle melding van een familielid konden de daders nog diezelfde dag worden opgepakt. Dit keer werden verschillende mensen in Rijnsburg en Voorschoten benaderd.

Vrijdag werden in de twee genoemde gemeenten meerdere mensen gebeld. Zogenaamd namens de wijkagent. Er werd gevraagd naar waardevolle spullen, sloten en beveiliging. “Helaas zijn meerdere mensen slachtoffer geworden van deze oplichters”, meldt de politie die iedereen oproept om alert te zijn.

Cybercriminelen gaan professioneel te werk en gebruiken technische trucs om zich voor te doen als de politie, de bank of een andere instantie. Het kan voorkomen dat ze persoonlijke gegevens hebben via een datalek. Zo kan de cybercrimineel snel het vertrouwen wekken. Met een vlotte babbel wordt het slachtoffer vervolgens benaderd met een verhaal over bijvoorbeeld inbraken in de wijk. Daarna probeert de crimineel een afspraak te maken om waardevolle goederen op te halen, zodat deze veilig bij de politie zouden liggen.

Via een technisch trucje wordt het nummer in het scherm vervangen door een nummer naar keuze zoals dat van de politie, 0900-8844 (politie algemeen). Hierdoor lijkt het net echt, maar het klopt niet. De politie, bank of andere instantie zal nooit naar een pincode of bankpas vragen. Daarnaast komen instanties als de bank of politie nooit zomaar aan de deur. Staat er toch zomaar een bedrijf of instantie voor de deur en heeft u een gevoel dat het niet klopt? Laat ze dan niet binnen en doe de deur dicht. Bel vervolgens het bedrijf op en controleer of het klopt.

Informeer de politie
Toch per ongeluk een afspraak gemaakt? Informeer dan direct de politie. Ook als u gebeld bent met een vreemd verhaal. Bel dan met 0900-8844. In spoed gevallen bel: 112. Informeer ook meteen uw buren, (groot)ouders en kennissen.

Advertentie

112 Sleutelstad Regio Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×