De vechtpartij is gefilmd. (Screenshot uit video)

Noodbevel na vechtpartijen in Leiden

Groepen jongeren die eind april met elkaar op de vuist gingen in het centrum van Leiden hebben geleid tot het uitvaardigen van een noodbevel door burgemeester Peter van der Velden. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

In ons maandelijkse gesprek op televisie gaat Van der Velden nader in op de gebeurtenissen die op 27 en 30 april plaatsvonden bij de Beestenmarkt, het Stationsgebied en de Oude Vest. Op 30 april is een jongen mishandeld en daarna in het water gegooid. Hij moest zich in het ziekenhuis laten behandelen en deed daarna aangifte van mishandeling door een groep.

Het politieonderzoek naar de vechtpartijen is nog gaande en daarom kan Van der Velden nog niets zeggen over de aanleiding van de gebeurtenissen. Wel is naar voren gekomen dat het gaat om jongeren uit verschillende Leidse wijken, maar een deel kwam ook van buiten. Onder meer een groep uit Rotterdam wilde op 1 mei verhaal komen halen in Leiden, maar dat is door het noodbevel voorkomen.

“De groepen daagden elkaar op sociale media uit. Op woensdag 1 mei ontving de politie signalen dat groepen elkaar die avond wilden opzoeken. Daarbij kwamen de omgeving van de Beestenmarkt en het Stationsgebied in beeld. Om de openbare orde te bewaken, stelde ik van 1 mei ’s middags tot de volgende ochtend ochtend een noodbevel in voor dit gebied”, aldus de burgemeester in zijn brief. “Het noodbevel gaf zowel de gemeente als de politie de ruimte om maatregelen te treffen om wanordelijkheden te voorkomen. Met deze snelle inzet lijkt een grotere confrontatie op woensdag 1 mei te zijn voorkomen.”

Op sociale media circuleren filmpjes waarin in ieder geval deze twee vechtpartijen tussen twee groepen jongeren te zien zijn.

Er zijn op de avond van 1 mei tientallen jongeren gecontroleerd. Eén verdachte werd aangehouden voor het bezit van een mes. Bij een aantal jongeren is een huisbezoek gebracht en is vanuit de gemeente een gebiedsverbod overhandigd. De recherche doet verder onderzoek naar de strafbare feiten die op de filmpjes te zien zijn. Van der Velden: “Politie en gemeente houden de boel verder nauwlettend in de gaten, zodat waar nodig maatregelen getroffen kunnen worden.” Omdat niet alle jongeren uit Leiden afkomstig zijn, zijn ook andere gemeenten geïnformeerd.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×