Op het Oude Stationslaantje komen wellicht 120 permanente woningen. (Foto: Voorschotense Krant)

Voorlopig geen flexwoningen in Voorschoten

Een flinke omslag donderdag in de gemeenteraad van Voorschoten. Dat de bewoners van het Geestwoningpad geen flexwoningen voor de deur kregen was al langer bekend. Maar de raad koos er ook voor om op het Oude Stationslaantje geen flexwoningen maar 120 permanente woningen in drie lagen te bouwen. Het gemeentebestuur moet daarvoor snel met een plan komen.

Het unanieme besluit volgde op een amendement van SP-voorman Erik Maassen. Hij pleitte al langer voor permanente woningen. “De flexwoningen staan er voor vijftien jaar, wie denkt dat de wooncrisis dan over is, heeft het mis. Permanente woningen staan er vijftig jaar en op een locatie die nu toch niet gebruikt wordt.” Hij is niet tegen flexwoningen maar ‘alleen als ze op de juiste plek komen.’ Het amendement werd uiteindelijk unaniem aangenomen.

SP-voorman Erik Maassen in gesprek met Marjolein Altena.

Een voorstel van fractievoorzitter Arnold Posthuma van de Pvda om flexwoningen te bouwen op het voormalige Fixet-terrein haalde het niet. Deze locatie maakt deel uit van de Centrumvisie en daar zijn andere plannen voor. In juni wordt daar meer over bekend.

Wethouder Hans van der Elst stond positief tegenover het amendement. “Flexwoningen waren een snelle oplossing maar inmiddels is de markt flink veranderd. De vraag naar kwalitatief goede flexwoningen is groot, de fabrieken draaien op volle toeren maar de levertijden zijn veel langer. Aan de andere kant zijn er fabrieken waar modules voor permanente bouw gemaakt worden, die je vervolgens snel in elkaar kunt zetten, dat heet bouwstroom. Daar wordt zwaar op ingezet ook met subsidies.” Of nieuwbouw goedkoper is dan flexwoningen kon ook de wethouder niet zeggen.

Wethouder Hans van der Elst.

Flexwoningen zijn overigens niet helemaal van de baan. Tijdens de raadsvergadering werd gesproken over het land achter de Laurentiuskerk. “Een mogelijkheid”, erkende de wethouder. “Dat moeten we onderzoeken. Maar ook daar zitten nadelen aan. Flexwoningen staan er in principe vijftien jaar maar moeten dan op een nieuwe plek nog een termijn van vijftien jaar staan. Dat zou de gemeente in het slechtste geval voor zestig woningen 921.000 euro gaan kosten. Een hoop geld en de vooruitzichten voor het ravijnjaar (als het gemeentefonds minder geld uitkeert) 2027 worden steeds somberder. Terwijl de gemeente bij permanente woningen de grond aan een woningbouwcorporatie verkoopt en dus geen geld voor de bouw hoeft uit te geven.”

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×