Burgemeester Van der Velden. (Foto: Chris de Waard)

Nog geen duidelijkheid over toedracht explosie bij beddenzaak

“Explosies zijn de ondermijnende geweldseffecten van de georganiseerde criminaliteit.” Dat zei burgemeester Peter van der Velden donderdagavond tijdens een vergadering van de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid. Hij werd namens de gehele raad bevraagd door GroenLinks-raadslid Emma van Bree over de toedracht van de explosie bij beddenzaak Boxspringstudio.

De raad wilde weten of er al iets bekend is over de dader(s) en over de toedracht van de explosie die in de nacht van maandag op dinsdag rond 00.30 uur aanzienlijke schade en een brandje veroorzaakte bij het bedrijf aan de Brandts Buyskade in Leiden Zuidwest. Het betreffende pand is in het verleden al eens door toenmalig burgemeester Lenferink gesloten op basis van de Opiumwet.

Dat was in 2016 toen er bij een doorzoeking henneptoppen werden gevonden. Ook nu is het pand per direct voor vier weken gesloten. Of de explosie van deze week daarmee in verband staat wordt onderzocht. “Maar daar kan ik echt niet op vooruitlopen”, zegt Van der Velden.

“We zien dat de criminaliteit toeneemt en dat we steeds vaker te maken krijgen met ondermijning”, zei Van Bree. “We willen meer explosies in de stad voorkomen en daarom willen we weten wat de toedracht is en ook welke acties er kunnen worden ondernomen om dit soort zaken in de kiem te smoren.”

Van der Velden kan er in de openbaarheid nog niet al te veel over zeggen: “Het motief en de toedracht vormen een belangrijk onderdeel van het politieonderzoek. Daar worden nu geen mededelingen over gedaan”, aldus de burgemeester die wel zijn zorgen deelt over de toename van dit soort incidenten. “Het is een onverkwikkelijk vraagstuk en het is ook niet makkelijk op te lossen.”

Burgemeester Peter van der Velden over de explosie bij de beddenzaak en andere gevolgen van ondermijnende criminaliteit.

De raadsleden wilden ook van de burgemeester weten of er contact is met steden als Rotterdam. Daar zijn explosieven aan de orde van de dag en de Leidse raad hoopt dat er lessen getrokken kunnen worden uit ervaringen die elders zijn opgedaan. “Dat contact is er zeker”, zei Van der Velden. “We wisselen kennis en informatie uit. Maar je ziet ook dat het daar bepaald niet minder wordt.” Er zijn volgens Van der Velden dan ook geen wonderen te verwachten. “Je ziet het op televisie, het is nog steeds aan de orde van de dag.”

De burgemeester maakt zich vooral zorgen om jongeren die op steeds jongere leeftijd worden ingezet bij het uitvoeren van de explosie. “Je hebt het over kinderen van vijftien jaar, maar zelfs van twaalf jaar komt voor. Het is zaak om daar langdurig in te investeren, want dat is onacceptabel.” In Leiden gebeurt dat overigens al. “We zetten volop in op preventie, zodat jongeren niet afglijden.”

De burgemeester verwijst naar programma’s als dealbreakers waarbij zoveel mogelijk wordt voorkomen dat jongeren in het criminele (drugs)circuit terechtkomen. Ook de Skillschool Leiden waar onderwijswethouder Abdelhaq Jermoumi mee bezig is, is volgens Van der Velden een goed initiatief om jongeren op het rechte pad te houden. De Skillschool biedt jongeren een community waar zij hun talenten kunnen ontdekken, zelfvertrouwen kunnen opbouwen en een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren.

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Boxspringstudio Brandts Buyskade


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×