Loco-burgemeester Fleur Spijker reikte de Gouden Speld uit aan Jeroen Straathof. (Foto: Marjolein Altena)

Gouden Speld van de stad Leiden voor schaatser Jeroen Straathof

Jeroen Straathof mag zich vanaf nu ‘Mister Leiden’ noemen. Dat zei loco-burgemeester Fleur Spijker zaterdag toen zij de Gouden Speld van Verdiensten van de stad Leiden uitreikte. Straathof kreeg de onderscheiding voor zijn enorme inzet voor de schaatssport in Nederland en in Leiden in het bijzonder.

Straathof was acht jaar voorzitter van IHCL (Indoor Hardrij Club Leiden shorttrack). Sinds 1 oktober is hij ‘Verenigingsadviseur Sportakkoord’ bij de KNSB. Een functie die niet te combineren was met het voorzitterschap van IHCL en daarom trad hij zaterdag af.

Olympische Spelen
De andere bijnaam die Jeroen al jaren heeft is Mister Olympische Spelen. Hij is de namelijk de enige sporter ter wereld die actief was op zowel de Olympische Zomerspelen, Winterspelen als de Paralympische Spelen.

In 1992 deed hij als schaatser mee aan de Olympische Spelen in Lillehamer. Op 16 maart 1996 werd Jeroen wereldkampioen op de 1500 meter in Hamar Noorwegen. In 2000 deed hij mee aan de Paralympische Spelen in Sydney op het onderdeel baanwielrennen, samen met de visueel gehandicapte Jan Mulder en won goud. In 2004 tijdens de Olympische Zomerspelen in Sydney werd Straathof vijfde op het onderdeel 4 km teamachtervolging.

Right to Play
Maar Jeroen Straathof deed meer. In 2005 werd hij lid van de Atleten Commissie van het NOC*NSF, en was vanaf 2010 voorzitter. Daarnaast is hij ook betrokken bij Right to Play. Een project van de Verenigde Naties, mede opgezet door de Noorse schaatser Johann Olav Koss. Right To Play zet de kracht van spelen in om wereldwijd het leven van kinderen te verbeteren die opgroeien in de meest uitdagende omstandigheden. Met hun aanpak zorgen ze ervoor dat kinderen weerbaar worden, fysiek en mentaal gezond zijn en goed presteren op school.

IJshal
Hoewel hij is geboren in Zoeterwoude is Jeroen Straathof een echte Leidenaar geworden. Hartstochtelijk heeft hij als vertegenwoordiger van de vier Leidse ijssportverenigingen gestreden voor de komst van de nieuwe ijshal in Leiden en werd kwartiermaker. Want zijn motto was: als je dan zo’n mooie hal hebt, dan moet je deze wel optimaal gebruiken. Straathof kwam met ideeën over schoolschaatsen en het stimuleren van de jeugd voor de schaatssport.

IHCL
Toen zijn dochters het schaatsen ontdekten en lid werden van IHCL, ging hij mee om in 2016 voorzitter te worden. In het begin was er slechts een handjevol schaatsers, maar de club groeide door tot de huidige 180 leden. “Dat heb ik niet alleen gedaan”, benadrukte Straathof. “Met het hele bestuur hebben we keihard gewerkt.”

Trots
Hij is trots op de onderscheiding die als een complete verrassing kwam. “Ik zag de wethouder Sport Fleur Spijker wel binnenkomen maar heb er verder niet bij nagedacht. Dit is waardering van de gemeente voor een iets waar ik met heel veel plezier aan gewerkt heb. Ik kom weliswaar van de overkant van de grote weg maar dit is toch de druppel waardoor ik me een echte Leidenaar voel.”

Hij is nu weliswaar afgetreden als voorzitter, maar blijft als lid wel verbonden aan IHCL. “Ik laat het bestuur vol vertrouwen achter met Erik Meulmeester als nieuwe voorzitter. De club staat er goed voor, ook financieel. En ik blijf natuurlijk schaatsen.”

  • ?????????
    ?????????
Advertentie

Leiden Sport Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×