Robert van Hemert krijgt zijn eerste gouden plaat uitgereikt. (Privéfoto)

Eerste gouden plaat voor Leidse zanger Robert van Hemert

Op woensdagavond opende Robert het televisieprogramma De Oranjezomer op SBS6 met zijn nummer ‘Zoet, Zout, Zuur’. Na afloop van het programma ontving hij uit handen van van presentatrice Hélène Hendriks een gouden plaat voor het nummer. Zijn hit is tien miljoen keer gestreamd.

“Ik denk op die momenten aan mijn ouders”, zegt de 31-jarige van Hemert de volgende dag in het radioprogramma Menno in de Middag van Omroep West. “Daar hadden ze bij moeten zijn. Ik had hun reactie willen horen. Dat gaat als een flits door je hoofd en daar wordt je emotioneel van.”

Lange weg
Inmiddels is de zanger vooral aan het nagenieten van het moment dat hij de gouden plaat mocht ontvangen. “Ik heb er ’s nachts mee geslapen”, bekent hij lachend. Dat mag ook wel, want het voelt voor de Leidenaar als de bekroning van jaren hard werken. “Ik weet wat ik ervoor heb gelaten en gedaan. Veel mensen zien alleen de mooie dingen, maar ik kan je vertellen dat het voor mij een hele lang weg is geweest. Ik ben vaak tegen de deur gelopen en heb de verkeerde dingen gedaan. Dat zich dat nu uitbetaalt met een gouden plaat ben ik heel trots op.”

Neef
Van Hemert stond er niet alleen voor. Hij kon rekenen op goed advies van een andere bekende Leidse zanger, die óók nog eens familie is: zijn neef Mart Hoogkamer. Of hij trots is op zijn oom? “Ik en Robert zijn altijd fanatiek tegen elkaar met spelletjes, maar dit is fantastisch. De eerste keer dat ik het liedje hoorde, dacht ik gelijk: dit wordt een beuker. Maar ik had niet verwacht dat hij zó goed zou gaan”, vertelt Hoogkamer. “Je kan natuurlijk nooit voorspellen hoe een liedje het gaat doen, maar ik wist al wel dat hij een hit te pakken had.”

Van Hemert zegt zeker dingen van zijn neef te hebben geleerd. “Hij stond al eerder op het grote podium. Ik heb hem gevraagd waar ik rekening mee moest houden. Het is gewoon een heel mooi verhaal. We zijn vroeger samen begonnen met zingen, maar met Mart zat het er veel meer in op dat moment. Als je dat ziet groeien, kan ik alleen maar trots zijn dat hij mijn neefje is.”

Platen
De vijf jaar jongere Hoogkamer heeft zelf al meerdere gouden platen op zijn naam staan. Zijn hit ‘Ik ga zwemmen’ uit 2021 staat inmiddels zelfs op dubbelplatina (35 miljoen streams). Anders dan zijn oom is hij er nog nooit mee naar bed geweest. “Hij is ermee gaan zwemmen”, roept van Hemert lachend.

Duet
Plannen om samen een nieuw nummer op te nemen, hebben de twee nog niet, maar het uitsluiten doen ze ook niet. “Je sluit nooit uit dat je samen iets gaat opnemen, zeker als het je familie is”, zegt Hoogkamer. “We gaan niks vastleggen”, vult van Hemert aan. “Dat heeft tijd nodig én het juiste liedje. Ik wil heel graag een duet met Mart opnemen, maar we doen nog geen belofte.”


Bekijk hier de clip van Robert van Hemert met Zoet, Zout, Zuur.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×