(Foto: Cor Klein)

Ariela Netiv neemt afscheid als directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken

Al dertig jaar is Ariela Netiv werkzaam bij Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO), waarvan bijna vijfentwintig jaar als directeur. Woensdag 29 mei neemt zij tijdens een speciaal symposium in de Burgerzaal van het Leidse stadhuis afscheid en gaat ze met pensioen.

Bij Sleutelstad Cultuur vertelt Netiv hoe zij bij ELO terecht is gekomen. “Ik volgde de archiefopleiding en in dat kader kwam ik als stagiaire terecht bij het gemeentearchief van Leiden, de voorloper van ELO. Na mijn studie ben ik in Rotterdam en Den Haag werkzaam geweest. Toen ik een vacature voor een medewerker bij het gemeentearchief in Leiden voorbij zag komen heb ik daarop gesolliciteerd, want ik vond en vind Leiden heel leuk. Eerst voor activiteiten op de leeszaal en als archiefinspecteur en na een jaar of zes kon ik directeur worden. Ik heb altijd veel interesse in geschiedenis gehad, verhalen van mensen fascineren me. Door de archiefdocumenten krijg je contact met allerlei mensen die hier ooit geleefd hebben, dat is heel boeiend.”

Ariela Netiv schoof zaterdag aan bij Sleutelstad Cultuur. Voor het laatst als directeur van ELO.

Completer beeld
Erfgoed Leiden en Omstreken is inmiddels veel meer dan alleen een archief waar belangrijke documenten van de gemeente Leiden en de in de stad gevestigde bedrijven en instellingen worden bewaard. In de loop van de jaren is deze gemeentelijke instelling veranderd in een multidisciplinair regionaal centrum over de geschiedenis van Leiden en de regio. Netiv noemt die transformatie een van de belangrijkste ontwikkelingen die tijdens haar carrière bij ELO heeft plaatsgevonden. “We zijn van een archief uitgegroeid tot een brede erfgoedinstelling, waarbij uiteraard nog altijd de archieffunctie bestaat, maar waar ook archeologie en monumentenzorg nu onderdeel van de organisatie zijn, evenals Molenmuseum De Valk. Daardoor zijn we in staat veel beter de geschiedenis te duiden. Bouwkundigen kijken naar (restanten) van bouwwerken boven de grond, archeologen doen dat ten aanzien van elementen onder de grond en archivarissen kunnen documenten raadplegen die een vondst verder kunnen verduidelijken. De disciplines vullen elkaar aan, waardoor een veel completer beeld ontstaat.”

Digitalisering
De tweede belangrijke ontwikkeling die Netiv tijdens haar loopbaan heeft meegemaakt is de vergaande digitalisering. De in de archieven opgeslagen informatie is nu veel beter toegankelijk. Netiv: “Die ontwikkeling heeft niet alleen betrekking op de brede toegankelijkheid van de archieven, maar heeft ook grote invloed op de inzet van vrijwilligers. Waren er vroeger zo’n vijf vrijwilligers bij ons werkzaam, nu zijn dat er tientallen en daarnaast nog eens honderden die vanuit huis actief zijn met het digitaal ontsluiten van heel veel informatie.”

Netiv heeft nog geen plannen voor na haar pensionering, “Ik ben niet zo van het plannen maken, maar mijn man en ik denken er wel over na om misschien een tijdje in het buitenland te gaan wonen.”

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×