Een selectie van vijftien foto's is de komende weken te zien in de Stadsfoyer. (Foto's: Chris de Waard)

Expositie ‘Lopen in Leiden’ geopend in Stadsfoyer

Om lopen in Leiden te stimuleren, maar ook om aandacht te vragen voor plekken waar nog verbeteringen mogelijk zijn, organiseerde de gemeente Leiden samen met de Voetgangersbeweging Leiden een fotowedstrijd. Iedereen kon hun persoonlijke beleving van ‘lopen in Leiden’ vastleggen. Er deden zo’n vijftig mensen mee die in totaal 102 foto’s instuurden.

De jury, bestaande uit wethouder Ashley North, voorzitter Bouwewijn Leeuwenburgh van de Voetgangersbeweging, fotograaf Hielco Kuipers en jeugdjurylid Livia kozen vijftien winnende foto’s die tot 13 juni te zien zijn in de foyer van het stadhuis. De foto’s laten fijne wandelplekken zijn, maar ook plaatsen waar voetgangers een hele uitdaging hebben, zijn op de gevoelige plaat vastgelegd.

Maandagmiddag werd de tentoonstelling geopend door wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën) die met sommige beelden ook meteen aan de slag kan: “Als wethouder die over mobiliteit en het beheer van de openbare ruimte gaat, zie ik ook locaties waar nog werk aan de winkel is. Het is goed dat ook die plekken zijn gefotografeerd.”

Chris de Waard was bij de opening van de expositie in de foyer van het Leidse stadhuis en maakte bovenstaande reportage. Achtereenvolgens komen aan het woord wethouder Ashley North, voorzitter Boudewijn Leeuwenburgh, jeugdjurylid Livia die de derde prijs uitkoos, en de makers van de twee andere winnende foto’s Elise Verschoor en Gitte Möller.

  • De eerste prijs ging naar Gitte Möller
    De eerste prijs ging naar Gitte Möller
  • De tweede prijs was voor Elise Verschoor
    De tweede prijs was voor Elise Verschoor
  • Thijs Tegelaar won de derde prijs
    Thijs Tegelaar won de derde prijs

Voetganger
De gemeente riep 2024 eerder uit tot Leids ‘Jaar van de Voetganger’. Daarom is er dit jaar extra aandacht voor verschillende onderwerpen die daarmee te maken hebben. Het ontwerp van wandelpaden bijvoorbeeld, maar ook inclusiviteit. North: “We creëren in Leiden een buitenruimte waar de voetganger de ruimte krijgt die hij verdient. Verkeersveilige situaties, brede stoepen, fijne routes en dat alles goed toegankelijk voor iedereen. Denk aan de routes naar onze toegankelijke bushaltes.”

Ook is er dit jaar meer aandacht voor bewegen en gezondheid. Onder andere tijdens de nog te plannen Dag van de Lunchwandeling die komende zomer wordt georganiseerd. “We kunnen de voetganger echter alleen in het zonnetje zetten met behulp van de stad. Ook de inwoners, ondernemers en gebruikers van de stad zijn daarbij nodig, bijvoorbeeld als je je fiets parkeert, of als je een losliggende tegel ziet.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×