Ook het orgel van de Hartebrugkerk wordt bespeeld. (Foto: Chris de Waard)

Stichting Orgelstad Leiden organiseert 38e Leidse Orgeldag

Komende zaterdag – 8 juni – vindt weer de Leidse Orgeldag plaats, een wandelroute langs kerken in de Leidse binnenstad waar korte orgelconcerten worden gegeven. Het is inmiddels de 38e editie van dit jaarlijkse evenement, waaraan dit jaar de Hooglandse Kerk, Lokhorstkerk, Marekerk, Waalse Kerk en Hartebrugkerk deelnemen.

Volgens Louk Fennis, secretaris van de organiserende Stichting Orgelstad Leiden, trekt dit muzikale event liefhebbers van orgelmuziek uit heel Nederland. “We hebben ieder jaar zeker tweehonderd concertbezoekers in de kerken en in de Hartebrugkerk nog aanzienlijk meer, omdat er ook van het winkelend publiek in de Haarlemmerstraat altijd wel zo’n honderd belangstellenden de kerk binnenlopen om te luisteren naar de orgelklanken.”

Romantisch symfonieorkest
Willeke Smits, sinds 2018 de vaste organist van de Hooglandse Kerk, opent zaterdag om 10.00 uur de Leidse Orgeldag in haar ‘eigen’ kerk met een compositie van Francois Couperin. Zij bespeelt dan het De Swart-Van Hagerbeerorgel uit 1565/1637. Volgens Smits een instrument met een heel ander geluid dan het andere orgel in de Hooglandse Kerk, het Willisorgel. Ook dat orgel wordt zaterdag bespeeld. Niet door Smits, maar door Cor de Jong. Bij Sleutelstad Cultuur vertelt Smits dat de klanken van het veel jongere Willisorgel zich meer ‘vermengen’. “Het klinkt als een romantisch symfonieorkest, terwijl het De Swart-Van Hagerbeerorgel een veel heldere klank heeft waarbij je bijna ieder toon afzonderlijk kunt horen.”

Stadsbeiaardier
Er is zaterdag niet alleen orgelmuziek te horen, want tussen het ochtend- en middagprogramma bespeelt Stadsbeiaardier Levina Pors van 13.30 tot 14.00 uur het carillon van de stadhuistoren met composities van Bach, Reinhard, Guilmant en Dubois.

Alle concerten zijn gratis te bezoeken, wel wordt er een collecte gehouden om de Leidse Orgeldag ook in de toekomst mogelijk te maken.

Louk Fennis en Willeke Smits vertellen in Sleutelstad Cultuur over Leidse Orgeldag.

 

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×