De nieuwe remise komt deels op het terrein van de voormalige vuurwerkfabriek Kat en deels op een opslagterrein van RioolNL. (Foto: Chris de Waard)

Gemeente benadrukt belang participatie over busremise

Dat busmaatschappij QbuZZ een tweede remise wil realiseren aan de Hallenweg in de wijk Groenoord-Noord snapt wethouder Ashley North heel goed en dat wil de gemeente ook faciliteren. “Maar ze moeten zich wel om de omgeving bekommeren en hen goed betrekken.” Daar lijkt het tot nu toe echter aan te schorten.

De participatie wordt in dit geval niet door de gemeente georganiseerd, maar door Qbuzz. “Dit is een zogenaamd initiatief van derden, dus is het aan hen om dat te organiseren. Daar moeten ze echt flink op inzetten en daar gaan we nog wel met ze over in gesprek”, zegt North.

De buurt voelde zich afgelopen week overvallen toen het nieuws via Sleutelstad naar buiten kwam. “Hier weet niemand iets. In geen enkel overleg met de gemeente zijn we erover geïnformeerd”, zegt Jelte de Grood van de wijkvereniging Groenoord-Noord. “Er is periodiek overleg, maar dit is nergens genoemd.”

Wethouder Ashley North over de nieuwe busremise in de vorm van een laadplein die QbuZZ aan de Hallenweg wil realiseren.

Zorgvuldig
North stelt dat het de gemeente er alles aan gelegen is dat de vervoerder een goede plek krijgt. “Maar dat moet wel volgens een zorgvuldig proces. Het mag geen verrassing voor de omgeving zijn.” Dat is het dus wel, maar die verantwoordelijkheid ligt volgens North echt bij QbuZZ. “We faciliteren het initiatief, maar spelen formeel geen rol. Maar de inwoners moeten serieus genomen worden. We kunnen geen bocht afsnijden.”

Bezwaar
De procedure die eind mei door QbuZZ in gang werd gezet met de aanvraag voor een omgevingsvergunning, voorziet ook in de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen. Mocht dat gebeuren, dan lijkt het onwaarschijnlijk dat QbuZz al eind dit jaar over de nieuwe remise kan beschikken. En er zijn eigenlijk geen andere plekken in beeld.

Personeel
QbuZZ gaat eind dit jaar van start in Zuid-Holland Noord en komt in de plaats van Arriva dat de busconcessie voor deze regio in juli vorig jaar verloor. Doorgaans neemt de nieuwe vervoerder in zo’n geval personeel en materieel over. Of dat ook in dit geval gebeurt, is nog niet bekend gemaakt. Wethouder North is blij met de wisseling van de wacht. “QbuZZ heeft bekend gemaakt dat er meer bussen gaan rijden. Dat levert onder andere voor de Merenwijk en de Stevenshof een betere bereikbaarheid op.”

Stroom
De eerste jaren gaat QbuZZ in elk geval ook gebruik maken van de bestaande busremise aan de Rijnsburgerweg. die heeft ook al laadfaciliteiten voor de elektrische bussen. Die remise wordt rond 2030 gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. Rond die tijd hoopt QbuZZ dat aan de Hallenweg ook voldoende stroom beschikbaar is om de hele vloot van 85 elektrische bussen op te kunnen laden. Naar verwachting is daar op korte termijn slechts capaciteit voor het opladen van een veertigtal Zero Emissie-bussen.

Advertentie

Leiden Politiek Busconcessie Zuid-Holland Noord


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×