(Foto: PR)

Duizenden basisschoolleerlingen in Zuid-Holland leren over natuur

De eerste editie van de ‘Week van de Natuur’ wordt volgende week georganiseerd door IVN Natuureducatie. Op 140 scholen in Zuid-Holland leren bijna 6.000 kinderen iets nieuws over veelvoorkomende dieren of planten. De koolmees bijvoorbeeld, of brandnetels.

Het thema van de natuurweek is ‘Vrienden voor het leven’ met als doel kinderen leren over de natuur, zodat zij beter voor de natuur zullen zorgen. “En dat is hard nodig in een tijd waarin het met veel soorten niet goed gaat”, zegt projectleider Vincent van der Veen.

Uit veel onderzoeken blijkt dat de biodiversiteit de afgelopen jaren ontzettend achteruitgaat, terwijl bovendien onlangs duidelijk is geworden dat zeker de helft van de basisschoolkinderen in Nederland zich niet of nauwelijks verbonden voelt met de natuur. “Het onderwijs wordt uitgehold met alleen maar aandacht voor rekenen en taal”, stelt het IVN. “Maar we willen niet dat leerlingen alleen maar kunnen uitrekenen wanneer de wereld vergaat; we willen dat met elkaar ook voorkomen.”

Via de natuurweek wil het IVN meer aandacht voor natuuronderwijs op scholen. “Als kinderen veel in de natuur zijn en er veel over weten, zullen zij er beter voor zorgen als ze ouder zijn”, zo is de gedachte. De Week van de Natuur is bedoeld voor de groepen 4 tot en met 7. Deelnemende scholen ontvangen een lespakket, waarmee ze elke dag op het schoolplein of in de directe omgeving van de school aan de slag kunnen gaan. De hele week staat ontdekkend leren centraal, waarbij de kinderen zelf op avontuur kunnen gaan. Van der Veen: “Leren over de natuur moet vooral buiten plaatsvinden. Een echt koolmeesje maakt natuurlijk veel meer indruk dan eentje in een boekje.”

Thema’s tijdens de week zijn: Wat vliegt er door de lucht? Wat kruipt er onder de grond? Wat leeft er boven de grond? En wat vind je in het water? Aan de hand van deze onderwerpen kunnen basisschoolleerlingen zich verwonderen over alles wat zich in de Nederlandse natuur bevindt. IVN werkt voor deze week samen met het programma Vroege Vogels van BNNVARA, dat met het initiatief ‘Expeditie 10’ ook leerlingen in aanraking wil laten komen met dieren en planten in hun eigen omgeving. Einddoel is het zo jong mogelijk aanwakkeren van hun liefde voor de natuur.

Duurzaamheid Leiden Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×