(Foto: Anita Janssen)

Huurders in De Kooi in verzet tegen huurverhoging: bewoners lijden onder schimmel, vocht en muizenplagen

Ondanks de erbarmelijke staat van de woningen in de wijk De Kooi in Leiden, met vocht- en schimmelproblemen en muizenplagen, heeft woningcorporatie De Sleutels een maximale huurverhoging van 5,6 procent aangekondigd bij de huurders. Die verhoging gaat op 1 juli in.

Het heeft de SP Leiden ertoe aangezet om een actie te starten om de huurverhoging voor deze problematische woningen tegen te houden. De woningen in De Kooi kampen al lange tijd met ernstige schimmelproblemen. Volgens bewoners en de SP komt dit door jaren van achterstallig onderhoud.

Een schrijnend voorbeeld is Mara De Vrind, die volgens haar longarts COPD heeft ontwikkeld door de slechte staat van haar woning. Bovendien kampt ze met een muizenplaag. Toen ze haar beklag deed bij De Sleutels, kreeg ze als advies een kat aan te schaffen. “Belachelijk,” zegt ze. “Ik bepaal zelf wel wat voor huisdier ik neem, bovendien ben ik allergisch voor katten.”

Amber Peskens vertelt hoe afgelopen winter het water langs de muren van haar slaapkamer naar beneden stroomde. Ze vermoedt dat dit komt door slecht gekitte balkons boven haar woning. Helen van As kreeg te horen dat ze haar moeder, die te maken heeft met doorslaande schimmel, maar in huis moest nemen voor wat schone lucht. “Ik heb een heel klein huis. Dat is toch belachelijk? Mijn moeder betaalt bijna zeshonderd euro per maand voor dit krot. Ze laten ons gewoon stikken,” zegt ze boos.

SP-duoraadslid Stefan Haas is momenteel bezig om alle problemen in kaart te brengen. Huurders kunnen een formulier ondertekenen, waarmee ze De Sleutels zes weken de tijd geven om de problemen op te lossen. Lukt dit niet, dan stappen ze eerst naar de huurcommissie en daarna naar de rechter. De Sleutels hebben laten weten dat ze binnen een week besluiten zullen nemen over de huurverhoging.

Leiden Maatschappij Schimmel in woningen


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×