(Foto: Chris de Waard).

Uitslag Europese Parlementsverkiezingen in Leiden en regio

GroenLinks-PvdA heeft afgelopen donderdag in Leiden verreweg de meeste stemmen gekregen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat blijkt uit de officiële uitslag die gisteravond laat bekend is gemaakt. Met ruim 35 procent van de stemmen werd GroenLinks-PvdA met afstand de grootste partij. D66 is qua stemmen de tweede partij van Leiden met 13 procent en Volt staat met 10 procent op plek drie.

De PVV haalde in Leiden 9 procent van de stemmen. Veel meer dan in 2019 toen de partij van Wilders bleef steken op 2 procent. De VVD haalde 8 procent van de stemmen, net als de PvdD. Daarna volgt het CDA met 5 procent. NSC, de SP, de CU en FvD krijgen alle vier 2 procent. BBB, JA21 en Piratenpartij – De Groenen elk 1 procent.

De opkomst was in Leiden met 56,9 procent behoorlijk hoog. Vijf jaar geleden was dat 51,9 procent. De volledige uitslag en extra informatie staan op gemeente.leiden.nl/verkiezingen.

Leiderdorp
Ook in Leiderdorp werd de combinatie GroenLinks-PvdA de grootste partij met 26 procent van de stemmen. Op plek twee eindigt de PVV met 15 procent en de VVD staat met 13 procent op plaats drie. D66 haalde 12 procent, het CDA 9 procent en Volt 6 procent. De PvdD en NSC bleven elk steken op 4 procent, gevolgd door BBB, FvD, CU en de PS die alle vier 2 procent van de kiezers achter zich kregen. Voor de SGP, 50PLUS, JA21 en de overige partijen resteerde elke 1 procent.

Oegstgeest
GroenLinks-PvdA haalde in Oegstgeest 26 procent van de stemmen en werd daarmee de grootste partij. Op plek twee eindigt de VVD met 16 procent en de D66 staat met eveneens 16 procent op plaats drie. De PVV haalde 1o procent en Volt 9 procent. Het CDA volgt met 8 procent en op plek zeven eindigt de PvdD met 4 procent. NSC, CU en FvD halen elk 2 procent van de stemmen en voor BBB, JA21, SP, SGP, 50PLUS en de overige partijen was er elk nog 1 procent te vergeven.

Voorschoten
GroenLinks-PvdA haalde in Voorschoten een kwart van alle stemmen en staat daarmee ook hier op de eerste plaats. Op gepaste afstand volgt de VVD met 16 procent en de D66 staat met eveneens 16 procent op plaats drie. De PVV haalde 1o procent en Volt 9 procent. Het CDA volgt met 8 procent en op plek zeven eindigt de PvdD met 4 procent. NSC, CU en FvD halen elk 2 procent van de stemmen en voor BBB, JA21, SP, SGP, 50PLUS en de overige partijen was er elk nog 1 procent te vergeven.

Wassenaar
De enige gemeente in onze regio waar GroenLinks-PvdA niet de meeste stemmen haalde is Wassenaar. Daar is het de VVD die met 26 procent van de stemmen aan kop gaat, gevolgd door de PVV met 17 procent. GroenLinks-PvdA komt hier op de derde plek met 14 procent. De vierde plaats is voor D66 die 10 procent haalt, net als het CDA op plek 5. Volt eindigt op plek 6 met 7 procent, daarna volgen respectievelijk NSC, PvdD en BBB met ieder 3 procent. FvD krijgt 2 procent en 1 procent is er voor de CU, SP, JA21, 50PLUS, de SGP en de categorie overige partijen.

Zoeterwoude
In Zoeterwoude wist GroenLinks-PvdA met afstand de meeste stemmen te halen. Van de kiezers maakte 21 procent een hokje rood op de lijst van die partijcombinatie. De VVD komt als tweede uit de bus met 15 procent, net als de PVV op plaats drie. Het CDA volgt op vier met 12 procent. De vijfde plek is voor D66 die 9 procent van de stemmen binnensleepte en op plaats zes haalde BBB met 8 procent hier het beste resultaat in onze regio. Op zeven staat Volt met 5 procent, op acht de PvdD met 4 procent. NSC haalt in Zoeterwoude 3 procent  en eindigt daarmee op de negende plek. Op tien staat de SP met 2 procent. FvD, de SGP, CU, 50PLUS, JA21 en de overige partijen sluiten de rij met elk 1 procent.

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Politiek Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×