Foto ter illustratie. (Video: Omroep West en foto: ANP)

Winkeliers zijn langsrazende fatbikes zat: 'Je wordt zo onderuit gereden'

Fatbikes die met dertig tot veertig kilometer per uur tussen het winkelend publiek door slingeren: volgens ondernemers gebeurt dat te vaak in de Leidse Haarlemmerstraat. De gemeente moet strenger ingrijpen, vinden zij. “We willen laten zien dat er echt iets aan de hand is en dat er niet pas wordt opgetreden als er een ernstig ongeluk is gebeurd.”

“Ze rijden heel hard door de straat”, vertelt Matthijs Bollen van de ijswinkel IJs van Matthijs. “Ook op zaterdag, als er een paar duizend man loopt. Dan gaan ze er met groepjes doorheen.” Er is een verbod om tijdens openingstijden door de winkelstraat te fietsen, maar daar wordt maar mondjesmaat gehoor aan gegeven.

“Oude mensen en kleine kinderen lopen door die straat. We waarschuwen onze klanten dat ze kinderen goed moeten vasthouden, want je wordt zo onderuit gereden.” Afgelopen week ging het maar nét goed, zegt Bollen. “Een kindje van drie rende de winkel uit en belandde bijna onder een fatbike. Daar zijn we allemaal van geschrokken. Het ging gelukkig goed, maar wij willen er alles aan doen om erger te voorkomen.”

Geen stap verder
De ondernemers hebben daarom al meerdere malen contact gezocht met de gemeente. Niet alleen vanwege de fatbikes, maar ook de fietsers die ongeoorloofd door het voetgangersgebied rijden. Via een groepschat is de verantwoordelijke boa om hulp gevraagd, maar daar kregen de ondernemers geen antwoord van.

“We waarschuwen er al heel lang voor, maar we komen geen stap verder”, zegt Bollen gefrustreerd. Want de gemeente laat volgens hem wel weten dat ze er iets mee gaan doen, maar daar ziet hij weinig van terug. “Dan gaan ze daar voor een keertje staan met drie man in uniform. Dat werkt niet, want zodra ze de uniformen zien, gaan ze de zijstraat in om weg te komen.”

Petitie
Bollen hoopt daarom dat de handhavers vaker komen, het liefst in burgerkleding. Pas dan kunnen zij alle overtreders in beeld krijgen en straffen, denkt hij. Om strengere handhaving af te dwingen, heeft hij een petitie opgestart. De petitie is inmiddels meer dan honderd keer ondertekend, vooral door ondernemers. “Bij ons is de maat vol”, verklaart Bollen. “We willen de gemeente wakker schudden en laten zien dat er echt iets aan de hand is, zodat ze niet pas optreden nadat er een ernstig ongeluk is gebeurd.”

Winkelend publiek in de Haarlemmerstraat. (Foto: ANP)

De gemeente Leiden is bekend met de problemen rond fatbikes, laat een woordvoerder weten. “Burgemeester Peter van der Velden maakt zich zorgen om het gedrag van fatbike-gebruikers en om de verkeersveiligheid. Het gaat niet alleen om winkelstraten, maar bijvoorbeeld ook om parken en winkelcentra.”

Volgens de woordvoerder hebben jongeren de dure fietsen, die lastig te verzekeren zijn, constant bij zich omdat ze bang zijn om ze kwijt te raken. “Bovendien blijken de bikes relatief eenvoudig op te voeren. Dit levert gedrag op dat op gespannen voet staat met andere gebruikers van de openbare ruimte in Leiden.”

Landelijke regelgeving
De boa’s hebben aandacht voor het probleem, maar ‘lopen ook tegen de grenzen van hun capaciteit aan’. De gemeente vindt het daarom vooral belangrijk dat de landelijke regelgeving rond fatbikes snel wordt aangepast, zodat het gebruik veiliger wordt gemaakt en handhaven makkelijker wordt.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×