Nancy Glazer organiseert komend 14,15 en 16 juni een Neurodiversiteitsweekend in Leiden. (Foto: Gerry van Bakel)

Neurodiversiteitsweekend Leiden: 'Je een weekend niet hoeven aanpassen'

ADHD, autisme en hoogbegaafdheid zijn allemaal vormen van neurodiversiteit. “Ons brein werkt dan net even anders”, zegt Nancy Glazer, een van de organisatoren van het Leidse neurodiversiteitsweekend dat vrijdag begint. “We willen laten zien dat dit een verrijking is.”

Het weekend begint met een feestelijke bijeenkomst in het stadhuis. Voor de tweede keer wordt daar de neurodivergente vlag gehesen. Een vlieger op een blauwe achtergrond. “Vorig jaar werd hij zowel in Leiden als in New York voor het eerst gehesen op Neurodiversity Pride day”, zegt Glazer. “Maar wij waren net een paar uur eerder.”

Sleutelstad Nieuws-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Nancy Glazer over het Neurodiversiteitsweekend.

Glazer vergelijkt neurodiversiteit met biodiversiteit. “Een paardenbloem zal niet kunnen groeien in de zee. Neurodivergente mensen hebben een brein dat net iets anders werkt en daarom hebben ze soms ook iets anders nodig. Ik ben zelf autist en hoogbegaafd, ik ben pas drie jaar geleden gediagnosticeerd. Mensen denken vaak dat ik niet autistisch kan zijn. Jij bent empathisch en je kijkt mensen aan.”

Autist
Voor alle mensen met een brein dat net iets anders werkt, hoopt Glazer dat komend weekend een ontspannen weekend kan zijn. “Iedereen is welkom en niemand hoeft zich aan te passen. Je mag gewoon helemaal jezelf zijn.” Glazer noemt zichzelf ook vaak gewoon autist, al is dat ook wel een beladen term. “Ik ben trots op wie ik ben en dat wil ik ook gewoon benoemen.”

Er zijn allerlei workshops, ontmoetingen, tentoonstellingen en lezingen. Informatie is te vinden op de website van het Neurodiversiteitsweekend.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×