Ed Maan, Beer Florijn en Ronald Florijn over de kansen van de Leidse roeiers op olympische medailles. (Foto: Gerry van Bakel)

Leidse roeiers op koers voor olympisch eremetaal

Op de Olympische Spelen komen allerlei takken van sport aan bod. En in diverse sectoren hopen Nederlandse atleten in Parijs te scoren. Maar er is één sport die het voor Leiden en de regio bijzonder interessant maakt voor sportliefhebbers en dat is roeien. Leiden is toch wel hofleverancier voor de olympische boten.

Karolien Florijn is favoriet voor de titel in de skiff, Finn Florijn strijdt in de dubbelvier om het goud en Stef Broenink gooit hoge ogen in de dubbeltwee met Melvin Twellaar. Zij werden vorig jaar allemaal wereldkampioen. Lukt het hen nu ook om olympisch kampioen te worden? En dan doet Gert-Jan van Doorn ook nog mee in de Holland Acht. En die boot kan wellicht ook stunten met een medaille. Zij haalden bij het WK een zilveren medaille.

Knap
In Sleutelstad Sport zijn tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn, vader van Karolien en Finn, Beer Florijn (jongere broer) en Ed Maan (voormalig trainer van Karolien en Finn Florijn) te gast.  Vraag aan hen; zijn de verwachtingen niet te hoog gespannen als iedereen ervan uitgaat dat er wel even gouden medailles worden gehaald? “Goud halen doet je niet even”, zegt Ed Maan. “Ze hebben er wel alles voor gegeven en ze zijn heel erg goed. Maar een podiumplaats halen op de Olympische Spelen is al heel knap. Je moet niet focussen op een gouden medaille, maar op het plezier in roeien.”

Roeibaan
Maar die hooggespannen verwachtingen komen niet helemaal uit de lucht vallen. “Zowel Karolien in de skiff als de dubbelvier en de dubbeltwee hebben bij het WK met ruime voorsprong gewonnen”, zegt Ronald Florijn. “De roeiwereld zegt dat ze goud gaan halen. De roeiers zullen met die druk moeten dealen. Bij Ed hebben ze altijd veel getraind op omgaan met die druk. Je moet veel de competitie aangaan. Verder moet je die roeibaan in Parijs niet belangrijker maken dan het roeien op het Galgewater.”

Acht
De andere boot met Leidse inbreng is de Holland Acht waarin Gert-Jan van Doorn roeit. Voor zowel Ronald Florijn als Ed Maan is dat toch wel het vlaggenschip. “Maar de roeibond kiest eerder voor meer medailles, in plaats van alle goede roeiers uit de skiff, de viermansboot en de twee in de grote acht te zetten”, zegt Ronald Florijn. “En meerdere nummers combineren zoals je bij zwemmen of atletiek wel ziet, is niet mogelijk.”

Beer Florijn roeit zelf nu in de ‘vier zonder’. Dus met één riem en zonder stuurman. “Ik heb zelf een lichte voorkeur voor de dubbelvier. Maar als ik echt mocht kiezen zou ik liever heel goed roeien in de skiff  dan in de Holland Acht. Omdat je het in de skiff echt helemaal alleen doet.” De jongste Florijn gaat wel naar het WK roeien in Canada van 18 tot en met 26 augustus.

Kijken
Zijn vader zal niet komen kijken. Dat doet Ronald Florijn nooit. “Ik ga zeker niet op de tribune zitten tussen al die andere ouders. Maar ik kijk ook niet op tv. Meestal ga ik even de stad in en dan zie ik na afloop wel wat het is geworden. En dan ga ik de race bekijken.”

De roeifinales voor de diverse boten staan in Parijs ingepland op woensdag 31 juli, donderdag 1, vrijdag 2 en zaterdag 3 augustus.

In de studio praat Sleutelstad Sport-presentator Gerry van Bakel met tweevoudig olympisch kampioen roeien Ronald Florijn, de vader van Karolien en Finn. En succescoach Ed Maan. Ook de jongere broer Beer Florijn is aanwezig. (deel 1)

In de studio praat Sleutelstad Sport-presentator Gerry van Bakel met tweevoudig olympisch kampioen roeien Ronald Florijn, de vader van Karolien en Finn. En succescoach Ed Maan. Ook de jongere broer Beer Florijn is aanwezig. (deel 2)

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×