De door Civic Architects vernieuwde Gorlaeus collegezalen. (Beeld: Filippo Bolognese)

Dag van de Architectuur over 'bouwen zonder slopen' in Leiden

Tijdens de Dag van de Architectuur, op zaterdag 15 juni, kun je ontdekken hoe twee architectenbureaus twee universiteitsgebouwen nieuw leven in bliezen. Het Rijnlands Architectuur Platform (RAP) organiseert die dag een combi-rondleiding in ‘De Schotel’ bij het Gorlaeus en het ‘Cluster Zuid’ naast de universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel. De Universiteit had in beide gevallen voor nieuwbouw kunnen kiezen, maar ze kozen voor de duurzame optie: transformatie, hergebruik.

“Dit is niet zomaar een nieuwe trend, dit is echt noodzakelijk”, vertelt Marit Geluk van RAP. “De meest duurzame manier van bouwen is niet slopen.” Het idee van transformatieprojecten is simpel: ontwerp een ‘nieuw’ gebouw dat voldoet aan de eisen van deze tijd, maar doe dat op basis van het oude gebouw en zijn materialen.” Krijn Trabbers voegt toe: “De winst is echt heel duidelijk. Zeker zestig procent van de CO2-uitstoot bij nieuwbouw komt uit het beton. Als je die betonnen structuur hergebruikt, heb je dus een enorme milieuwinst.”

Voor de argeloze voorbijganger lijkt ‘de schotel’ bijvoorbeeld niet veel veranderd. De iconische vorm van het modernistische collegezalengebouw is behouden. Architectenbureau Civic komt vertellen hoe ze het gebouw daarbij toch verduurzaamden, toegankelijker maakten en een enorm zonnepanelenpark op het dak aanlegden.

  • De oorspronkelijke Schotel
    De oorspronkelijke Schotel
  • De Schotel, zonder dak
    De Schotel, zonder dak
  • Toevoeging van een klimaat-ring door Civic Architects (beeld: Civic Architects)
    Toevoeging van een klimaat-ring door Civic Architects (beeld: Civic Architects)
  • Oorspronkelijke Cluster Zuid gebouw
    Oorspronkelijke Cluster Zuid gebouw
  • Ontwerp voor Cluster Zuid van De Zwarte Hond  (beeld: De Zwarte Hond)
    Ontwerp voor Cluster Zuid van De Zwarte Hond (beeld: De Zwarte Hond)
  • Ontwerp voor Cluster Zuid van De Zwarte Hond  (beeld: De Zwarte Hond)
    Ontwerp voor Cluster Zuid van De Zwarte Hond (beeld: De Zwarte Hond)

Ook bij het Cluster Zuid, het voormalige P.N. van Eijckhof, is veel van de eigenheid bewaard. De kenmerkende ‘paddenstoelen’ zijn gebleven, terwijl de losse gebouwen nu een geheel vormen. Hier is ook veel oorspronkelijk hout schoongeschaafd en hergebruikt. Tijdens de rondleiding worden de ideeën van bureau De Zwarte Hond uitgelegd.

“Het is elke dag De dag van de architectuur”, grapt Tabbers bij Sleutelstad Cultuur. “Er is altijd wat te zien in Leiden. Maar toch is deze speciale dag hard nodig. RAP bestaat al 25 jaar om te zorgen dat architecten en burgers met elkaar in gesprek gaan en elkaar beter begrijpen. De burgers zijn de gebruikers. Daar moet het in de architectuur om gaan. Dat gesprek is nog niet klaar.”

Naast de fietstocht en rondleiding voor de Dag van de Architectuur organiseert RAP daarom ook gespreksavonden, de zogenaamde stadcafe’s, en veel meer.

Marit Geluk en Krijn Tabbers van RAP vertellen over transitieprojecten en nieuwe ontwikkelingen in de architectuur bij Sleutelstad Cultuur.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×