In het nieuwe sportaccommodatiebeleid blijft of wordt de gemeente eigenaar van de velden en banen en blijven of worden de verenigingen eigenaar van de clubhuizen en kleedkamers. Dat blijkt uit het nieuwe sportaccommodatiebeleid dat afgelopen week werd besproken in de Raadscommissie Mens en Samenleving. De regeling geldt echter (nog) niet voor de beide tennisverenigingen Forescate en Adegeest.
Het was een wirwar van afzonderlijke afspraken en regels met de sportverenigingen in Voorschoten. Daar moest verandering in komen vond de gemeenteraad vorig jaar november tijdens de vaststelling van de sportvisie: “Meer duidelijkheid en gelijkheid tussen verenigingen en heldere afspraken over tarieven, rollen, taken en verantwoordelijkheden.” Sportwethouder Hubert Schokker pakte de vraag op en kwam binnen zes maanden met een uitgewerkt voorstel, waarvoor hij complimenten kreeg van de politieke partijen en de sportverenigingen. Realiteit is dat zowel de binnen- als buitensport een flinke impuls kan gebruiken.
Wethouder Schokker in gesprek met Marjolein Altena over het sportaccommodatiebeleid in Voorschoten
Velden en banen
Vooral sportpark Adegeest is sterk verouderd. Dat blijkt uit een inventarisatie van de velden en gesprekken met de verenigingen en de sporttafel. In het nieuwe beleid is de gemeente verantwoordelijk voor de velden en banen. De atletiekbaan is al jaren volledig afgekeurd en moet hoognodig vervangen worden. Dat staat gepland voor 2025. Ook de velden van Voorschoten97, MHC Forescate, handbal en de honk- en softbalvereniging zijn aan vervanging toe.
De kunstgrasvelden zijn nog in redelijke staat, maar de grasvelden worden regelmatig afgekeurd. De verenigingen betalen een deel van de kostprijsdekkende huur aan de gemeente. Over onderhoud worden nadere afspraken gemaakt. Voor nieuwe ontwikkelingen zoals een skeelerbaan op het ijsbaanterrein, is een subsidie van een derde van de kosten beschikbaar tot een maximum van twee ton. Voor het overige bedrag staat de gemeente garant.
Tennisverenigingen
Deze regeling geldt niet voor de twee tennisverenigingen Adegeest en Forescate. “Als je naar de situatie in de rest van het land kijkt, kunnen de meeste tennisverenigingen dat zelf wel financieren”, zegt wethouder Schokker. Voorzitter Daniëlle Horbach van TV Forescate is het daar niet mee eens. “Dat klopt niet. Veel verenigingen huren inderdaad een locatie bij een commercieel sportpark maar Forescate en Adegeest niet. Wij moeten alles zelf betalen uit de contributie. Dit nieuwe beleid zou ons enorm hebben geholpen en wij zijn dan ook erg teleurgesteld.” De Raadscommissie droeg de wethouder op te kijken hoeveel het kost om ook de beide tennisverenigingen mee te nemen in het beleid dat de gemeente op dit moment al zo’n 250.000 euro per jaar gaat kosten.
Voorzitter Daniëlle Horbach van Tennisvereniging Forescate
Clubhuizen en kleedkamers
De verenigingen blijven of worden eigenaar van de clubhuizen en kleedkamers maar de gemeente heeft wel een garantieregeling voor opknappen of vervanging als er een lening moet worden afgesloten.
Sporthal en zwembad
Sporthal de Vliethorst is ook in de plannen opgenomen. De hal is op, voldoet niet meer aan de regels en heeft te weinig capaciteit. “Het ligt in de bedoeling om begin volgend jaar met een voorstel te komen voor een locatie en een nieuwe hal”, aldus de wethouder. “Mocht dat plan aangenomen worden dan duurt het nog wel zo’n twee tot drie jaar voordat die nieuwe hal er ook daadwerkelijk staat.” Overigens is ook het zwembad aan het eind van de economische levensduur. In 2025 wordt de exploitatie nog met vijf jaar verlengd, ook start dan een onderzoek naar de toekomst van het bad.
De gemeenteraad praat op 4 juli over het voorstel.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907