Personeelskrapte is een van de redenen dat Voorschoten ruim 1,6 miljoen euro overhoudt. (Foto: VSK)

Voorschoten houdt over 2023 ruim 1,6 miljoen euro over

De gemeente Voorschoten houdt over 2023 ruim 1,6 miljoen euro over. Dat blijkt uit de jaarrekening van de gemeente. Een bedrag waar financieel wethouder Hans van der Elst blij mee is, want het komt dicht bij de verwachte begroting. Een van de redenen is echter de personeelskrapte bij de gemeente, waardoor niet alle voorgenomen plannen zijn uitgevoerd.

Met de jaarrekening legt het college verantwoording af over de financiën van het afgelopen jaar. “We kijken per programma naar de inkomsten, de uitgaven  en de resultaten”, zegt Van der Elst. “We hebben toch nog veel projecten opgepakt en afgerond.” Het jaar 2023 is, net als het jaar ervoor, positief afgesloten. De infographic waarmee de gemeente een publieksvriendelijke versie van de jaarcijfers laat zien, toont een positief resultaat van ruim 1,6 miljoen euro.

“We zijn best wel blij dat we daarmee veel dichter bij het oorspronkelijk begrote resultaat uitkomen dan de afgelopen jaren.” Wel heeft de gemeente, net zoals in 2022, nog steeds te maken met krapte op de arbeidsmarkt. “Met minder mensen moeten we prioriteiten stellen. Daarom hebben we sommige projecten naar de nabije toekomst verschoven.”

Prioriteiten
Het college heeft ook de voorjaarsnota 2024 en de kadernota 2025 bekendgemaakt. In de laatste worden de plannen voor het nieuwe jaar gepresenteerd waarbij er vier prioriteiten zijn vastgesteld. De eerste is woningbouw. Een aantal bouwprojecten is volop in ontwikkeling. Bij Beresteijn wordt al gebouwd. Het project bij de Einsteinlaan met 24 woningen is vergund, en de projecten aan de Jan Evertsenlaan en de Jan Wagtendonkstraat zijn in voorbereiding. Net als de flexwoningen aan het Oude Stationslaantje. Ook wordt gewerkt aan de ontwikkeling van Starrenburg III en Segaar Arsenaal.

De tweede prioriteit is de Kruispuntkerk en de realisatie van de nieuwe Fortgensschool. “In de Kruispuntkerk wil het college een nieuw onderkomen realiseren voor de gebruikers van het huidige cultureel centrum aan de Prinses Marijkelaan. Het vrijspelen van het huidige cultureel centrum geeft daar ruimte voor de nieuwbouw van de Fortgensschool”, aldus de wethouder. De derde prioriteit is het Sportaccommodatiebeleid. De laatste prioriteit is een hernieuwd gebruik van het Ambachts- en Baljuwhuis.

Dienstverlening
“Naast de vier genoemde prioriteiten, richten we onze aandacht uiteraard ook op het verder verbeteren van de dienstverlening aan onze inwoners, zowel op het gemeentehuis zelf, als in de wijken”, aldus Van der Elst.

De gemeenteraad vergadert op 11 juli over de kadernota. Dan wordt ook bekend aan welke projecten het geld uitgegeven wordt.

Ravijnjaar
De kadernota laat voor het jaar 2025 een sluitende begroting zien. Voor de jaren 2026-2028, de zogenoemde ravijnjaren voor gemeenten waarbij er minder geld vanuit het Rijk komt, is dat nog niet zo.

 

Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×