Bijna vijftig studentengezelligheidsverenigingen ondertekenden in Utrecht een landelijke gedragscode. (Foto: Nicolaas Joosten/LKvV).

Studentenverenigingen ondertekenen landelijke code tegen ongewenst gedrag

De vijf grote Leidse studentenverenigingen Augustinus, Catena, Minerva, Quintus en SSR (MASCQ) hebben dinsdag in Utrecht de eerste Nationale Gedragscode voor Studentenverenigingen ondertekend. Bauke Drenth, bestuurslid van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen Leiden (PKvV), is heel blij dat ongewenst gedrag bij verenigingen op deze manier landelijk aandacht krijgt. “Het is een mooi signaal van de verenigingen om de cultuuromslag aan te gaan”, zegt Drenth.

De gedragscode is tot stand gekomen onder coƶrdinatie van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), waar gezelligheidsverenigingen voor studenten lid van zijn. Drenth vertelt dat vanuit Leiden aan de code is meegeschreven. Hij wijst erop dat de in totaal 25 Leidse studentenverenigingen, die samen 17.000 studenten in Leiden vertegenwoordigen, al jaren convenanten voor omgangsvormen en voor alcoholgebruik hebben. Daaronder staan ook de handtekeningen van de besturen van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden.

“De ondertekening wordt elk jaar in september herhaald”, vertelt Drenth. “Op die manier maken we telkens de nieuwe bestuursleden van de verenigingen bewust van het belang ervan.”

De Nationale Gedragscode voor Studentenverenigingen is een document van twaalf hoofdstukken over studentenwelzijn, seksueel grensoverschrijdend gedrag, duurzaamheid en middelengebruik. “Hij weerspiegelt de gedeelde waarden en doelen van alle aangesloten verenigingen en hun leden, met erkenning voor het unieke en zelfstandige karakter van elke vereniging”, zo laat de Landelijke Kamer van Verenigingen weten.

Veiligheid
De regeringscommissaris voor de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag, MariĆ«tte Hamer, was bij de ondertekeningsceremonie aanwezig. Zo ook demissionair minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, die zijn waardering voor de gedragscode toonde: “Voor veel studenten vormen de verenigingen een groot deel van hun sociale leven. Het is belangrijk dat ook daar het gesprek wordt gevoerd over sociale veiligheid en welzijn.”

Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×