Nu al maakt de gemeente zich ernstige zorgen over de bekostiging van de jeugdzorg. (Foto: Sleutelstad)

Oegstgeest maakt zich zorgen over ravijnjaar - miljoenen minder in 2026

De gemeente Oegstgeest maakt zich grote zorgen over een aanpassing aan het gemeentefonds dat ingaat per 2026. Vanaf het zogenaamde ‘ravijnjaar’ hebben Oegstgeest en andere kleinere gemeenten een stuk minder te besteden. “En dat terwijl we er alleen maar meer taken bij krijgen”, zegt wethouder Kees Oudendijk.

De aanpassingen aan het gemeentefonds zijn al enige tijd bekend. En ondanks flink verzet van gemeenten is er nog weinig aan de plannen veranderd. “Als het doorgaat moeten we in voorzieningen gaan korten of erop bezuinigen”, aldus Oudendijk, wiens gemeente het naar verwachting met zo’n 2,2 miljoen euro minder moet stellen.

Jeugdzorg
Nu al maakt de gemeente zich ernstige zorgen over de bekostiging van de jeugdzorg. “Die kosten gaan zo hard omhoog dat wij dat heel ernstig vinden.” Die kosten kan de gemeente nu nog dragen, maar een lager budget in combinatie met gestegen kosten zorgt voor hoofdbrekens bij de gemeente.

Ondertussen wordt door gemeentekoepel VNG in Den Haag onderhandeld over extra geld. “Ik hoop dat ze daar in Den Haag uit komen.”

Ravijnjaar
Na 2025 verandert er iets aan het gemeentefonds, de grootste inkomstenbron van gemeenten. Hierdoor hebben gemeenten vanaf 2026 flink minder te besteden. In 2027 komt er pas een nieuw systeem, maar wat dit betekent voor de financiƫn is nog onduidelijk. In de tussentijd hebben gemeenten dus flink minder te besteden.

Economie Oegstgeest


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×