150 jaar oud Toonkunstorkest Leiden. (Foto: Peter Paul van Voorst)

Leidse burgemeester speelt mee in toegift van 150 jaar oud Toonkunstorkest Leiden

De muziek die ze spelen tijdens hun jubileumconcert op 6 juli aanstaande– Toonkunstorkest Leiden is dan 150 jaar geleden opgericht – is jonger dan het orkest zelf. Op de lessenaars staan de Polowetser Dansen van Aleksandr Borodin geschreven in 1890, Shéhérazade van Maurice Ravel uit 1904 en Scheherazade van Nikolaj Rimsky-Korsakov uit 1888.

Het orkest speelt dus twee werken met dezelfde titel. De Fransman Ravel kende de immens populaire orkestsuite van de Rus Rimsky-Korsakow, want in Europa was veel belangstelling voor de muziek die in Rusland geschreven werd. “Ravel heeft er vervolgens zijn eigen draai aan gegeven, passend bij de kunststroming van het Impressionisme waartoe hij behoorde”, vertellen Bastiaan Vinkenburg en Mattheus Wassenaar bij Sleutelstad Cultuur.

Toonkunstorkest Leiden bestaat al anderhalve eeuw maar blijft zich ontwikkelen, vertellen de twee orkestleden. “Onder leiding van onze dirigent Jeppe Moulijn, die al zeventien jaar voor het orkest staat, worden we nog steeds beter”, vertelt Wassenaar. “Dat we deze complexe muziek kunnen spelen is daar een teken van.”

Première
Niemand van de huidige leden heeft de oprichting meegemaakt, grijnzen Wassenaar en Vinkenburg. “Maar we hebben wel een orkestlid dat al vijftig jaar meespeelt.” Toonkunstorkest schuwt het avontuur niet. Wassenaar: “Zo speelden we een aantal jaar geleden de première van de compositie Voyage to Creation, gecomponeerd door onze eigen dirigent Jeppe Moulijn.” “En volgend jaar verzorgen we de première van het celloconcert waar hij nu de laatste hand aan legt”, onthult Vinkenburg.

Perzische sprookjes
Schéhérazade is de vertelster uit de Perzische sprookjescyclus Duizend en één Nacht. De Perzische sja is bedrogen door zijn echtgenote en uit wraak neemt hij elke nacht een nieuwe bruid. Die laat hij de volgende ochtend doden, zodat ze hem niet kan bedriegen. Schéhérazade vertelt de sja elke nacht een sprookje zonder het einde te verklappen. De sja is dan zo nieuwsgierig dat hij haar niet laat doden: hij wil de volgende nacht het vervolg van het verhaal horen. Na duizend en één nachten is hij over zijn woede en achterdocht heen en ze leven nog lang en gelukkig.

“Er was in Europa in die tijd een grote belangstelling voor het Midden Oosten. In de muziek van Rimsky-Korsakov hoor je hoe de componist Oosterse melodieën laat doorklinken. Elk deel uit de orkestsuite is geïnspireerd op een volgend sprookje”, vertelt Vinkenburg. Wassenaar vult aan: “Het stuk van Ravel is een lied-cyclus. Ravel laat de verhalen dus vertellen door de zangeres. Ook hij speelt met de Oosterse toonladders. Tijdens ons jubileum concert zingt mezzo-sopraan Karin Strobos de partij. We hebben al eerder met haar gewerkt en ze zingt prachtig.”

Jubileum
Voorafgaand aan het jubileumconcert organiseert het orkest een reünie voor leden en oud-leden. Ook wordt er een jubileumboek uitgebracht. Het jubileumconcert zelf wordt gegeven op zaterdagavond 6 juli om 20.15 uur in de Stadsgehoorzaal.

Kaarten zijn te koop via de website van de Stadsgehoorzaal. “Het concert wordt afgesloten met speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde toegift”, verklapt Vinkenburg. “Maar alleen als er hard genoeg applaus klinkt natuurlijk. De Leidse burgemeester komt ook en zal zijn trompet meenemen. Hij speelt mee met deze toegift.”

Mattheus Wassenaar en Bastiaan Vinkenburg vertellen bij Sleutelstad Cultuur over hun orkest het een komende jubileumconcert.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×