Burgemeester Van der Velden met enkele Leidse boa's op het Stadhuisplein. (Foto: Gemeente Leiden)

Burgemeester: mishandeling Leidse boa's 'dwaas en verwerpelijk'

Geweld richting boa’s is dwaas en verwerpelijk. Dat zegt de Leidse burgemeester Peter van der Velden nadat verschillende boa’s de afgelopen tijd te maken kregen met ‘hard fysiek geweld’ zoals de burgemeester het omschrijft. “Het is echt absurd. Onze boa’s zijn de ankerpunten voor leefbaarheid en veiligheid in Leiden.”

Dat het inderdaad om forse agressie waarmee de Leidse boa’s te maken kregen, blijkt wel uit de beschrijving die de burgemeester geeft op zijn LinkedIn-pagina: “Een paar collega’s hadden klappen op hun hoofd gehad, een ander was in het kruis geschopt en één zit thuis met kapotte kniebanden. Dit is ook Leiden en het bevalt me niet.”

Van der Velden vraag zich af of iedereen zich wel beseft wat de stad zou zijn zónder de boa’s. Hij noemt zo’n situatie ‘vrij hopeloos’. “Onderlinge irritaties zullen snel gevoeld worden in de stad, als er geen boa’s zouden zijn. Bijvoorbeeld als een winkelier en een naastgelegen horecaondernemer elkaar verdringen met de uitstalling van koopwaar en terrasmeubels. Of als er voertuigen geparkeerd staan op plekken waar hulpdiensten doorheen moeten bij nood.”

Ook het stationsgebied slibt zonder handhaving door de boa’s binnen de kortste keren volledig dicht met fout geparkeerde fietsen en stapelt afval zich in de stad snel op. “Want onze boa’s vangen veel meldingen af.” Ook spelen de boa’s een rol bij het verwijzen van mensen met verward gedrag.

“Ik ken onze boa’s als mensen met overtuiging in hun werk, met veel collegialiteit en met indrukwekkend incasseringsvermogen. Als boa’s op zo’n manier staan voor de stad, dan horen wij ook stevig te staan voor onze boa’s”, aldus de burgemeester.

 

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×