Frans Leidelmeijer gefilmd door Bie Muusze. (Foto: PR/Toonbeeld)

Documentaire 'Kruisbestuiving 3' in Leiden in première

Na het succes van de eerste twee delen, gaat op zondag 30 juni het laatste deel van het filmische drieluik ‘Kruisbestuiving’ in het Leidse Trianon Theater in première.

Kunstkenner Frans Leidelmeijer en filmer Bie Muusze maakten een driedelige documentaire over de wijze waarop Indonesië en Nederland elkaar over en weer hebben beïnvloed op het gebied van architectuur en toegepaste kunst. Voor het eerste deel werd in Nederland gefilmd, voor deel twee werd Java bezocht en voor het derde en laatste deel van deze documentaire vormde Sumatra het decor.

Tussen Kunst en Kitsch
Frans Leidelmeijer is dé Nederlandse expert waar het Art Nouveau, Art Deco en de Amsterdamse School betreft en is vooral bekend van zijn jarenlange deelname aan het televisieprogramma ‘Tussen Kunst en Kitsch’. Bij hem ontstond het idee om over die wederzijdse beïnvloeding tussen Indonesië en Nederland een film te maken.

“Toen ik me in Art Nouveau en Art Deco ging specialiseren kwam ik erachter dat de Indonesische cultuur een belangrijke rol heeft gespeeld als inspiratiebron voor toegepaste kunst en architectuur in Nederland. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld de Javaanse batiktechniek, maar ook aan de invloed van de Indonesische tempelarchitectuur op de Amsterdamse School. Toen ik dat ontdekte was ik er geweldig trots op dat de cultuur van het land waar ik geboren ben zo’n invloed heeft gehad op een belangrijke kunststroming in Nederland. Ik ben in 1942 in Bandung geboren en in 1951 naar Nederland verhuisd. In 1983 ben ik voor het eerst weer terug geweest in Indonesië en daar zag ik hoe groot de invloed van Nederland op de architectuur in Indonesië was. Die wederzijdse beïnvloeding fascineerde me en daar wilde ik een boek over schrijven, dat werd uiteindelijk dus geen boek maar een documentaire serie.”

Controle
Bij Sleutelstad Cultuur vertelt Muusze dat het maken van een documentaire in Indonesië niet zo eenvoudig is. “De controle in Indonesië is erg groot. Je kan niet zomaar vrij gaan filmen, je krijgt steeds een aantal Indonesiërs mee. We zagen bijvoorbeeld hoe arme kinderen in de modder van een opgedroogde rivier naar muntjes zochten. Dat mocht ik niet filmen. De autoriteiten willen dat soort zaken verhullen en vooral een positief beeld van het land naar buiten brengen. Dat kan ook, want het is aan de andere kant ook een prachtig land. Daar laten we in de film veel van zien. We zijn op Sumatra echt de binnenlanden ingetrokken en dat heeft schitterende plaatjes opgeleverd.”

De bioscooppremière van de documentaire Kruisbestuiving 3, ‘Pembauran Sumatra’ is te zien op zondag 30 juni om 10.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur) in het Leidse Trianon Theater, met na afloop champagne en Indonesische hapjes. Er zijn nog kaartjes verkrijgbaar via info@toonbeeld.net.

Kunstkenner Frans Leidelmeijer en filmer Bie Muusze vertellen over hun documentairereeks. 

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×