Leidens Ontzet 2024 wil met alle tradities en verhalen meer de wijken in. (Archieffoto: Chris de Waard)

Leidens Ontzet in jubileumjaar meer de wijken in

Leidens Ontzet moet meer dan ooit een feest voor iedereen worden. Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Geuzen de stad kwamen bevrijden en haring en wittebrood meenamen voor de hongerige bevolking. Maar niet iedereen kan het meevieren. “We willen meer verbinding brengen”, zeggen Natascha Zwetsloot en Pieter Blikman.

De verhalen over de burgemeester die zijn arm wel wilde opofferen en over de jongen die een kookpot met hutspot vond bij Schans Lammen, zijn bij veel inwoners van de stad wel bekend. Vooral als ze in Leiden op de basisschool hebben gezeten. Maar hoewel Leidens Ontzet een feest voor iedereen is, blijkt dat in de praktijk niet altijd te lukken.

Om het jubileumjaar van 450 jaar Leidens Ontzet meer luister bij te zetten, zocht de 3 October Vereeniging contact met welzijnsorganisatie Incluzio en thuiszorgorganisatie Groenoord Zorgt om het feest der feesten meer de wijken in te brengen.

Sleutelstad Nieuws-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Natascha Zwetsloot (welzijnsorganisatie Incluzio) en Pieter Blikman (thuiszorgorganisatie Groenoord Zorgt) over hoe Leidens Ontzet naar de wijken gebracht gaat worden.

Natascha Zwetsloot (Incluzio) en Pieter Blikman (Groenoord Zorgt) doen graag mee. Zwetsloot is geen fanatieke vierder van het Leidens Ontzet. “Maar ik vind het wel mooi dat wij die geschiedenis hebben, ik houd gewoon van Leiden.” Blikman groeide op in Voorschoten, maar ook daar leeft het 3 oktober-gevoel zegt hij. “Op mijn vijftiende mocht ik zelf naar Leidens Ontzet en dronk ik mijn eerste biertje op de kermis. Dus het hoort er zeker bij.”

Het is een feest voor iedereen, maar de festiviteiten zijn grotendeels in de binnenstad en dat is niet voor iedereen haalbaar. “Er zijn heel veel mensen die het feest in de binnenstad niet kunnen meevieren, omdat ze slecht ter been zijn of niet de wijk uit durven”, zegt Zwetsloot. “En we willen graag jong en oud met elkaar in contact brengen”, zegt Blikman.

Vlaggen
Daarom komen er hutspotmaaltijden in de Huizen van de Buurt en worden straten versierd met rood-witte vlaggen waaraan ook een wedstrijdelement is gekoppeld. Een beetje zoals nu straten oranje kleuren vanwege het EK voetbal voor mannen, moet straks eind september Leiden rood-wit kleuren voor 450 jaar Leidens Ontzet. “Voor die vlaggen gaan we de komende tijd rode en witte stof inzamelen en die worden door de oudere mensen waar Groenoord Zorgt over de vloer komt, verwerkt tot vlaggetjes,” legt Blikman uit.

“We willen dat de vlaggetjes al op 28 september hangen, want dan is het Burendag”, zegt Zwetsloot. “De mooiste straat wint dan een prijs.” Wat die prijs is, wil Zwetsloot nog niet verklappen. Ook de jury is nog niet benoemd. “Maar als je je daarvoor wilt aanmelden, mag dat altijd”, roept Blikman.

Meedoen
Rode en witte stof aanleveren kan via de Huizen van de Buurt van Incluzio. Contact opnemen kan via buurtcoach Natascha Zwetsloot. E-mail: nzwetsloot@incluzio.nl of bel 06 20 76 98 32.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×