Camerata Delft met organist Adraan Hoek met kistorgel. (Foto: Camerata Delft)

Mozart zet orgel tussen de strijkers in Marekerk

Je ziet niet vaak dat de organist niet verstopt zit achter het grote orgel, maar gewoon op het podium is, omringd door strijkers als een echte solist. Wie dat wil meemaken, moet op zaterdagmiddag 29 juni de Marekerk bezoeken voor het concert ‘Organo Concertante‘, dat daar tussen 16.00 en 17.00 uur gegeven wordt door organist Adriaan Hoek samen met Camerata Delft.

“Ik speel dit concert op kistorgel, dat is een klein los orgel met houten pijpen.” Licht Hoek toe. “Het fijne daarvan is dat ik tussen de strijkers zit en dat je elkaar kunt aankijken, je hebt contact. Als ik dan een solo heb gespeeld, kijk je elkaar aan en stroomt de muziek weer door.”

Op het programma staan verrassende werken, zoals muziek voor orgel van Mozart. “Die speelde op zijn 10e al in de Sint Bavokerk in Haarlem. Hij noemde het orgel de koning der instrumenten. Maar een soloconcert voor orgel en orkest schreef hij niet”, betreurt Hoek. “De kerksonates, waarvan er twee op het programma staan, schreef hij wel. Het zijn gelukkig typische Mozart werken: vrolijk dansende muziek met veel verrassingen.”

Verrassend en vrolijk zijn ook de stukken die tijdgenoot Joseph Haydn schreef voor Flötenuhr, een klok met ingebouwd mechanisch miniorgel. Hoek glundert als hij er bij Sleutelstad Cultuur over vertelt. Volgens Lotte Beukman, oprichter van Camerata Delft, is dat juist het leuke aan dit programma. “We laten horen dat orgel en strijkers meer kunnen dan je denkt. Met drie strijkers kunnen wij ook als een orgel klinken. Dat laten we horen in een introductie en fuga van Mozart. En in de Flötenuhrstücke van Haydn laat Adriaan horen dat een orgel weer anders kan klinken dan je verwacht.”

Er staan ook twee grote soloconcerten op het programma. Een energiek concert van John Stanley en een concert van Händel waar de musici een speciale band mee hebben. “We speelden dit concert voor het eerst tijdens het orgeleindexamen van Adriaan aan het conservatorium van Rotterdam”, vertelt Beukman. “Dat was geweldig”, vindt ook Hoek. En dus staat het nu weer op de lessenaars in de Marekerk, waar Hoek cantor organist is. “De toegang is vrij, dus loop even binnen. En blijf je? Er is een collecte naar believen om de muzikanten wel een eerlijk honorarium te kunnen geven.”

Adriaan Hoek en Lotte Beukman van Camerata Delft in gesprek over hun samenwerking bij Sleutelstad Cultuur.

 

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×