(Foto's: Chris de Waard)

Leiden reserveert bijna veertig miljoen voor drie scholen

Leiden maakt in de komende meerjarenbegroting 39,9 miljoen euro vrij voor onderwijshuisvesting. Dat vertelde wethouder Abdelhaq Jermoumi naar aanleiding van vragen van VVD-duoraadslid Friso Versluis bij de commissiebehandeling van de kaderbrief. In dat meerjarenbeeld neemt de gemeente een voorschot op de begroting die in het najaar wordt vastgesteld.

Eind vorig jaar werd duidelijk dat de kosten voor het IHP, dat staat voor Integraal Huisvestingsplan voor het onderwijs, zestig miljoen euro hoger uitvallen dan de veertig miljoen waarmee de gemeente eerder rekening hield. Twee scholen bleken bij nader inzien toe aan ‘vernieuwbouw’ in plaats van een ‘lichte renovatie’.

Wethouder Jermoumi van onderwijs over de tientallen miljoenen die Leiden in de komende begroting opneemt voor onderwijshuisvesting.

Investeringsplanning
Leiden heeft de plannen voor onderwijsgebouwen opgeknipt in drie fases. De bedragen waarover nu gesproken wordt, gaan over de derde fase. “Maar het is geen tekort”, benadrukt Jermoumi. Het IHP is een investeringsplanning die laat zien welke opgave we hebben.” Door nu 39,9 miljoen vrij te maken, kan Leiden met drie projecten aan de slag. Dat is de Leidse Houtschool, inclusief de gymzaal, het Da Vinci College in de Kagerstraat en het gebouw van de Eerste Leidse Schoolvereniging (E.L.S.) aan de P.C. Hooftlaan in de Lage Mors.

Jermoumi noemt de bijna veertig miljoen die Leiden nu uittrekt voor de schoolgebouwen ‘een hele grote opgave’. “Tachtig procent van de gemeenten heeft moeite om de begroting rond te maken en wij kunnen dit geld vrijmaken om de komende jaren te kunnen doen wat nodig is.”

Hoofdlijnenakkoord
In totaal heeft Leiden voor fase drie van het IHP ruim honderd miljoen euro nodig. “Er is dus nog opgave van zestig miljoen, maar dat gaat om voor scholen die pas later in het meerjarenbeeld zitten”, zegt de onderwijswethouder. “We moeten afwachten hoe dat verder gaat, want we zijn afhankelijk van gelden die we van het rijk krijgen. En in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet staat geen woord over onderwijshuisvesting.”

Jermoumi sluit af met een tip voor de VVD Leiden. “Laat ze maar eens aan de bel trekken bij hun collega’s in Den Haag, want we spreken in heel Nederland inmiddels over een bedrag van 1,2 miljard euro aan achterstallig onderhoud bij scholen.”

Leiden Onderwijs Politiek IHP Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×