Gasfornuis fornuis gas

Stevenshof van het gas - moet elektrisch gaan koken

De Stevenshof in Leiden is grotendeels aangesloten op het warmtenet en is voor warmte dus niet afhankelijk van gas. Maar zo’n 4.000 huishoudens in de wijk koken er wel nog op. De gemeente komt nu met een wijkuitvoeringsplan om iedereen in de wijk over te laten stappen op elektrisch koken, voordat de wijk over zo’n tien jaar afgesloten wordt van het gas.

“Mensen hoeven niet morgen naar de winkel om een inductiekookplaat te kopen”, zegt wethouder Yvonne van Delft. “We gaan de komende twee jaar in gesprek met de inwoners, de woningcorporaties en de netbeheerder om te kijken hoe we dat gaan doen.” Hiervoor wordt een werkgroep opgericht en voor inwoners komt er een klankbordgroep die de werkgroep adviseert. Na die twee jaar duurt het nog zeker acht jaar voordat de wijk van het gas afgesloten wordt en echt iedereen om moet zijn.”

Verslaggever Chris de Waard in gesprek met wethouder Van Delft over elektrisch koken in de Stevenshof.

Subsidie
Bij het overstappen naar elektrisch koken, komen de nodige kosten kijken. Zo moeten er naast een nieuwe kookplaat ook vaak nieuwe pannen aangeschaft worden. Met traditionele pannen werkt een inductiekookstel namelijk vaak niet. Mensen die dit niet kunnen betalen, kunnen aanspraak maken op een zogenaamde ISDE-subsidie van 400 euro, voor aanschaf van een kookplaat en het aanleggen van een nieuwe elektragroep.

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×