Het aanbrengen van radiatorventilatoren is een eenvoudige maatregel om energie te besparen. (Foto: Eelkje Colmjon)

Voorstel structurele subsidie voor Energiek Leiden in de maak

De Partij voor de Dieren werkt met andere partijen aan een voorstel voor de structurele financiering van de Leidse energiecoöperatie Energiek Leiden. Die ontvangt sinds begin dit jaar een flink bedrag aan subsidie van de gemeente, om zo de energietransitie in Leiden te versnellen. Het geld is vooralsnog echter alleen voor dit jaar en volgend jaar geregeld.

Raadslid Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren zou graag zien dat er nu al geld wordt gereserveerd voor de periode vanaf 2026. Het gaat daarbij om 400.000 euro per jaar voor de reguliere werkzaamheden, maar liever nog 595.000 euro. “Dan kunnen ze een aantal extra zaken blijven oppakken, zoals bijvoorbeeld het succesvolle project Energiefixers071, waarbij gratis eenvoudige energiebesparende maatregelen bij mensen thuis worden uitgevoerd.”

PvdD-raadslid Martine van Schaik hoopt in de gemeenteraad op voldoende steun om de financiering voor Energiek Leiden voor de toekomst veilig te stellen.

Volgens Van Schaik is Energiek Leiden een belangrijke partner om de energietransitie mede vorm te geven. “En het is een coöperatie, dus niet de gemeente en ook geen commercieel bedrijf, maar echt een initiatief vanuit de inwoners. Ik ben daar zeer van onder de indruk.”

Volgende week beslist de gemeenteraad over alle voorstellen die bij de behandeling van de zogenoemde Kaderbrief worden ingediend.

Duurzaamheid Leiden Politiek Energiefixers071

Meer in dossier Energiefixers071

Meer in dossier Energiefixers071


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×