Er gaan heel wat meters radiatorfolie door bij de klusrondes van de Energiefixers071. (Foto: Marcel Terlouw)

Vierde ronde: Energiefixers071 aan de slag in Zeeheldenbuurt

De lente begint een beetje op stoom te komen en dan verdwijnt bij veel mensen ook de urgentie om woningen te isoleren wellicht naar de achtergrond. Maar de Energiefixers071 gaan onvermoeibaar verder. “Want verduurzamen is altijd een goed idee”, vindt Bart Groeneweg, projectleider Energiefixers071.

“Veel mensen hadden zich al spontaan aangemeld voor onze vierde klusronde in de Zeeheldenbuurt”, zegt Groeneweg. “Maar we gaan ook weer huis-aan-huis aanbellen.” Energiefixers071 richt zich op huurders van sociale huurwoningen. “Om hen te helpen hun woning te isoleren. We geven advies en tips, maar helpen ook daadwerkelijk met aanbrengen van radiatorfolie en het plaatsen van radiatorventilatoren. Dat werkt beter dan een doos met spullen achterlaten.”

Sleutelstad Nieuws-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Bart Groeneweg over de Energiefixers071.

Het project van de Energiefixers071 startte vorig jaar in Leiden Zuidwest toen door sterk stijgende energieprijzen duidelijk werd dat een groot deel van de bewoners van sociale huurwoningen in financiële problemen dreigde te komen. De initiatiefnemers wilden mensen direct helpen met kleine energiebesparende maatregelen. “Dat scheelt toch al gauw zo’n vierhonderd euro per jaar”, zegt Groeneweg.

Aanbellen
De werkwijze van de Energiefixers071 is als volgt: buurtbewoners krijgen een brief van hun woningcorporatie dat de Energiefixers071 langskomen om een afspraak te maken, er worden posters opgehangen in portieken en daarna was het een kwestie van aanbellen. Als er eenmaal een afspraak is gemaakt, komen er twee Energiefixers aan de deur. “Meestal een meer ervaren energiecoach en een vrijwilliger”, zegt Groeneweg. “In anderhalf uur wordt de woning dan gefixt.”

Na de eerste succesvolle ronde in Leiden Zuidwest verplaatsten de Energiefixers071 zich naar Leiden-Noord. Ook werden daar nieuwe vrijwilligers en coaches opgeleid en huizen energiezuiniger gemaakt. Afgelopen klusronde keerde de groep terug naar Leiden Zuidwest. “Terug naar onze roots”, zegt Groeneweg. “En daar hebben we weer honderd woningen verduurzaamd.”

En nu voor ronde nummer vier naar de Zeeheldenbuurt. “Dit keer stond ook de gemeente als afzender op de brief aan de bewoners. Daardoor denken mensen misschien eerder: het zit wel goed. Want we hadden al dertig afspraken ingepland voordat we gingen aanbellen.”

Welkom
Meer vrijwilligers zijn altijd welkom. Aanmelden kan via de website van Energiefixers071. “Je hoeft niet technisch te zijn om mee te helpen”, zegt Groeneweg. “Je gaat altijd op pad met een meer ervaren Energiefixer.” En mensen die graag ook een team van Energiefixers071 in hun buurt willen verwelkomen kunnen zich ook melden op de website.

  • Energiefixers 071  Bos en Gasthuisbuurt, wethouder Yvonne van Delft (GL) loopt mee
Leiden 02-03-2024 © Marcel Terlouw
    Energiefixers 071 Bos en Gasthuisbuurt, wethouder Yvonne van Delft (GL) loopt mee Leiden 02-03-2024 © Marcel Terlouw
  • Energiefixers 071  Bos en Gasthuisbuurt, 
radiatorfolie, tochtstrips, uitleg over maatregelen.
Leiden 23-03-2024 © Marcel Terlouw
    Energiefixers 071 Bos en Gasthuisbuurt, radiatorfolie, tochtstrips, uitleg over maatregelen. Leiden 23-03-2024 © Marcel Terlouw

 

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×