Ja-nee-stickers en nee-nee-stickers zijn na de invoer van de nieuwe sticker niet meer nodig. (Foto: Robbert Beurse)

Ja-ja-sticker in Wassenaar moet berg reclamefolders tegengaan

Inwoners van Wassenaar die volgend jaar nog ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen moeten dit met een sticker op de brievenbus aangeven. De speciale ja-ja-stickers zijn, als de plannen van wethouder Laurens van Doeveren voorspoedig verlopen, halverwege 2025 gratis af te halen bij de gemeente.

Met de speciale stickers geven Wassenaarders aan dat ze zowel huis-aan-huisbladen (de eerste ‘ja’) als ongeadresseerd reclamedrukwerk (de tweede ‘ja’) in hun brievenbus willen ontvangen. “Wie geen sticker heeft krijgt alleen huis-aan-huisbladen in de bus. Dit in een poging om de vele ongelezen reclamefolders die wekelijks worden weggegooid kleiner te maken”, legt Van Doeveren uit.


GroenLinks fractievoorzitter Sonja Hibbert en wethouder Van Doeveren over ja-ja-stickers in Wassenaar.

Charmant
Verschillende gemeenten in de regio voerden in de afgelopen jaren een vergelijkbaar beleid in. “En met succes. Daar scheelt het echt duizenden kilo’s afval, zowel in de papierbak als bij het restafval”, zegt de fractievoorzitter van GroenLink, Sonja Hibbert. De groene partij nam, gesteund door de lokale fracties van D66, PvdA en Democratische Liberalen Wassenaar, het initiatief voor de sticker. Wethouder Van Doeveren spreekt van een ‘charmant voorstel’ en neemt het idee over.

Door minder ‘binnen’ te laten komen is er uiteindelijk ook minder papierafval, stelt de wethouder. “De inzet van een ja-ja-sticker is dan ook een hele goede eerste stap.”

Duurzaamheid Maatschappij Politiek Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×