Voorschoten krijgt een aftappunt naar WarmtelinQ. (Foto: Gemeente Voorschoten)

Voorschotense raad positief over eerste stap naar WarmtelinQ

De gemeente Voorschoten gaat een overeenkomst sluiten met Gasunie over de aanleg van een zogeheten ‘T-stuk’. Daarmee krijgt Voorschoten een aftapmogelijkheid op de WarmtelinQ-leiding, waarop de gemeente kan worden aangesloten. De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met deze overeenkomst. Toch betekent dat niet dat WarmtelinQ al definitief is.

WarmtelinQ is de pijpleiding die warmte gaat vervoeren vanaf Rotterdam naar Leiden. Met de warmte uit die leiding kan in de toekomst een groot deel van de huizen en gebouwen van Voorschoten worden verwarmd.

“Er is een belangrijke stap gezet naar een duurzaam en aardgasvrij Voorschoten”, zegt wethouder Hubert Schokker. Toch ligt er nu niet ineens morgen een warmtenet. “Dat is een proces van jaren met allemaal stappen, die we samen met de inwoners nemen.”

Ontwikkelingen
Die plannen liggen nog niet helemaal vast. Ze kunnen in de loop van de tijd veranderen door nieuwe ontwikkelingen. Het wil ook niet zeggen dat elke woning en ieder gebouw op dezelfde oplossing overstapt. De precieze invulling werkt de gemeente later uit in uitvoeringsplannen.

Wethouder Schokker in gesprek met Marjolein Altena.

Twee locaties
Voorschoten heeft twee locaties gereserveerd in de buurt van de Hofweg voor een warmteoverdrachtstation (wos). Een wos is nodig om de warmte van de WarmtelinQ-leiding over te dragen op de lokale leidingen die er in Voorschoten kunnen komen. Daar komt ook een installatie in die bijstookt als het koud is of bij noodgevallen. Hoe zo’n wos eruit komt te zien, is nog niet bekend.

Noord-Hofland
De eerste wijk die op een warmtenet kan overstappen zou Noord-Hofland zijn. Noord-Hofland ligt tegen Leiden Zuidwest aan en er liggen kansen voor deze wijken samen. Voor Noord-Hofland zou de overstap op zijn vroegst in 2030-2031 gerealiseerd kunnen zijn. “Dat lijkt niet heel snel, maar wij willen wel binnenkort met de inwoners van Noord-Hofland in gesprek om daar genoeg tijd voor te hebben”, zegt de wethouder. “Sowieso willen we, en dat hebben we ook afgesproken met de gemeenteraad, veel plek inruimen voor communicatie met heel Voorschoten.”

Duurzaamheid Maatschappij Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×