Het koor van de musical bestaat vrijwel geheel uit Voorschotense amateurs. (Foto: René Zoetemelk)

De prijs die Voorschoten betaalde voor de vrijheid van Leiden

Als Leiden in 1574 juicht tijdens het ontzet, huilt Voorschoten. Het dorp is door de Spaanse soldaten en de Geuzen voor een groot deel vernield, de akkers staan onder water en de oogst is mislukt. Een vergeten stuk Voorschotense geschiedenis van 450 jaar geleden, dat met de musical ‘De Prijs van Vrijheid’ tot leven wordt gewekt. Maandagavond was er gelegenheid een kijkje te nemen bij de repetities die in volle gang zijn.

‘Het is echt een musical voor en door Voorschotenaren’, zegt Aloys van Balen, zakelijk leider van Stichting Oranje Producties. ‘De cast bestaat voor 99% uit Voorschotenaren met veel talent en dat is een groot succes want het gaat om allemaal amateurs.

Zakelijk leider Aloys van Balen van de Stichting Oranje Producties over de musical ‘De Prijs van Vrijheid’ 

Musici gezocht
Wel zoeken we nog muzikanten die willen meespelen, decorbouwers en mensen voor de kleding. Het liefst hebben we Voorschotenaren maar mocht dat niet lukken, dan gaan we verder kijken. Het moet kwalitatief wel goed zijn.’

Regisseren
Terwijl het koor op de planken in Het Kruispunt staat, geeft regisseur Rudi Oranje aanwijzingen want er moet ook geacteerd worden. Hoe moet je je hoofd houden? Als je je hoofd draait, gaat je kin automatisch naar beneden, niet doen! Hoe moet je lopen? De koorleden moeten op veel letten want het moet allemaal wel synchroon, maar ze volgen de aanwijzingen razend enthousiast op.

Oranje heeft jarenlang ervaring met produceren en regisseren van musicals. Hij heeft er al 28 op zijn naam staan en tekende ook voor de musical rond het Ontzet van Alkmaar, vorig jaar 450 jaar geleden.

Continu proces
‘Rudi schreef het script en selecteerde de cast’, gaat Aloys van Balen verder. ‘Tijdens het regisseren leert hij de mensen kennen en kiest de rollen op de persoon. Past een rol toch niet, dan zorgt hij voor een andere rol, het is een continu proces waarbij de puzzelstukjes een voor een op zijn plaats vallen.’

Muzikaal
Peter Wagenaar heeft de muzikale leiding. Minutieus leidt hij het koor door de vele nummers, het is per slot van rekening een musical. Na een zangoefening horen de aanwezigen dan eindelijk het eerste lied. En het klinkt goed. Nog niet voor Peter: de sopranen moeten echt wat zachter zingen, je hoort de alten en de mannenstemmen bijna niet. Hij heeft gelijk want daarna hoor je het verschil.

Vernietigd
Het verhaal is historisch juist. Daar hebben Voorschotense historici zich over gebogen. Van Voorschoten was niet veel meer over, het dorp was grotendeels vernietigd. De opbouw duurde veertig jaar.

Spion of niet? 
De musical gaat over de boerengemeenschap na het ontzet in 1574. Een gewonde huurlingsoldaat wordt liefderijk opgevangen op de boerderij van Boer Bonke…maar… is hij niet een Spaanse spion? En hebben ze op het platteland van Voorschoten ondanks alle ellende genoeg vertrouwen in de toekomst…zijn ze in staat om een nieuw begin te maken in hun leven? Zelfs Willem van Oranje komt even langs.

Schoolkinderen
In de zomervakantie repeteren de hoofdrolspelers. ‘Die moeten heel goed op elkaar afgestemd zijn. De casting is verder ook nog niet helemaal klaar. Na de zomervakantie worden de basisscholen benaderd want men is nog op zoek naar zo’n veertig kinderen voor de productie’, besluit Aloys.

Optredens
De aanwezigen kregen in ieder geval een mooi voorproefje. Voorschoten kan in oktober van de musical genieten. Er zijn maar liefst vier voorstellingen. In de avond op 10 en 11 oktober en op 12 oktober een matinee en een avondvoorstelling in Het Kruispunt. Naar verwachting begint eind juli de kaartverkoop.

Meer informatie op oranjeproducties.nl of volg het proces op instagram en facebook

 

Cultuur Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×