Heijkoop is momenteel wethouder in Dordrecht en is daar tevens locoburgemeester. (Foto en video: Chris de Waard)

Peter Heijkoop wordt de nieuwe burgemeester van Leiden

Peter Heijkoop (41, CDA)  wordt de nieuwe burgemeester van Leiden. Dat is dinsdagavond bekend geworden. Heijkoop wordt op 19 september geïnstalleerd als burgemeester.

Heijkoop is momenteel wethouder in Dordrecht en is daar tevens locoburgemeester. Van 2011 tot 2016 was hij in Dordrecht actief als gemeenteraadslid namens het CDA. Heijkoop studeerde in Rotterdam en woont momenteel met zijn vrouw en vier kinderen in Dordrecht.

De komende maanden houdt de toekomstige burgemeester zich enigszins op de vlakte. Hij zal die tijd besteden aan het voorbereiden op zijn taak en het zoeken naar een woning in Leiden.

Besloten
Heijkoop werd dinsdag na langdurig beraad gepresenteerd als opvolger van Henri Lenferink, die vorig jaar na ruim twintig jaar bekendmaakte te stoppen als burgemeester. De besloten gemeenteraadsvergadering waar uit twee kandidaten gekozen werd begon om 16.00 uur en had twee uur later een uitslag moeten opleveren, maar dit werd meerdere malen uitgesteld. Uiteindelijk werd de naam van de  nieuwe burgemeester rond 20.30 uur bekendgemaakt.

Dat de discussie lang duurde heeft wellicht te maken met zijn partij en geslacht. Hoewel een burgemeester over het algemeen weinig politiek profiel heeft, behoort Heijkoop als CDA’er niet tot een van de grotere partijen in de Leidse gemeenteraad. Ook bestond er bij meerdere partijen in de raad in de aanloop naar de benoeming al de overtuiging dat het wel eens tijd werd voor een vrouw als burgemeester van Leiden.

Gastvrij
“Het was een moeilijke beslissing”, zegt voorzitter van de vertrouwenscommissie Rembrandt Rowaan hierover. “Uiteindelijk was hij echt de beste.”

“Het is een grote eer om door de Leidse gemeenteraad voorgedragen te worden als burgemeester van deze prachtige stad”, zegt Heijkoop in een reactie. “Ik zie ernaar uit om samen met mijn jonge gezin in deze gastvrije stad een nieuw hoofdstuk in ons leven te beginnen. Samen met de inwoners, bedrijven en organisaties wil ik werken aan een toekomst waarin iedereen zich thuis en gehoord voelt, en waar Leiden zelfbewust en verbindend samenwerkt in een vitale regio vol kansen. Ik wil voor iedere Leidenaar zichtbaar en benaderbaar zijn, in goede en slechte tijden.”

De aanbeveling van de gemeenteraad om Peter Heijkoop te benoemen als nieuwe burgemeester van Leiden, wordt verstuurd naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De officiële benoeming gebeurt bij Koninklijk besluit, ondertekend door de koning. Dit is een formaliteit.

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×