De Rembrandt Dagen staan dit weekend weer op het programma in de Leidse binnenstad. (Foto: Emile van Aelst).

Vernieuwde Subsidieregeling Vitale Binnenstad

De gemeente Leiden stelt vanaf 2025 in elk geval voor een periode van vier jaar telkens ruim 435.000 euro subsidie beschikbaar voor activiteiten die de binnenstad levendiger maken. Zo’n regeling is er nu ook al, maar deze is vernieuwd.

Belangrijkste verschil is dat voor evenementen die ten minste 10.000 bezoekers per jaar naar de binnenstad trekken voortaan een meerjarige subsidie wordt verleend. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Hofjesfestival, de Lakenfeesten, het LIFF, het Leids Cabaret festival, de Rembrandtdagen en de Winter Wonder Weken. Ook nieuw is dat de helft van het beschikbare budget vanaf volgend jaar naar vernieuwende activiteiten gaat die samenwerking en verbinding bevorderen.

Samenwerkingen die de verbinding tussen de binnenstad en het Leiden Bio Science Park centraal stellen, krijgen een streepje voor in de nieuwe regeling. “Zo stimuleren we initiatieven die de identiteit van Leiden als stad van cultuur, kennis én gezondheid versterken”, zegt wethouder Spijker daarover.

Wethouder Spijker vertelt over de subsidieregeling die organisatoren moet helpen om evenementen of acitviteiten te organiseren die meer bezoekers naar de binnenstad trekken.

Duidelijkheid
Aanvragers in de beide categorieën moeten aantonen ten minste één duurzame samenwerkingspartner te hebben. De toevoeging van het beoordelingscriterium ‘versterken verbinding Binnenstad – Leiden Bio Science Park’ is bedoeld om bezoekers naast de cultuur van de binnenstad ook kennis te laten maken met de ontwikkelingen op het Leiden Bio Science Park. Spijker: “Dat bevestigt niet alleen de fysieke connectie met de binnenstad maar verbindt ook het centrale thema van de subsidieregeling, namelijk een vitale binnenstad, met de focus op gezondheid en vitaliteit binnen het Bio Science Park.”

een externe commissie gaat zich vanaf volgend jaar over de aanvragen buigen. Dat moet de regeling transparanter en objectiever maken. De commissie gaat de aanvragen beoordelen aan de hand van een openbaar scoreformulier.

Aanvraag indienen
Wie (al) initiatieven organiseert die bijdragen aan een toekomstbestendige, levendige en leefbare binnenstad of goede ideeën voor een nieuw initiatief heeft, kan via Subsidie Vitale binnenstad – Gemeente Leiden voor informatie vinden. Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus worden ingediend. De sluitingsdatum van de eerste tranche is 1 oktober 2024. De tweede tranche sluit op 1 maart 2025.

Economie Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×