De tentoonstelling laat objecten en beelden zien van optochten uit de diverse tijden. (Foto: Cor Klein)

Tentoonstelling over optochten in Leiden vanaf 21 september in Museum De Lakenhal

Het is nog altijd een van de hoogtepunten van ‘het feest der feesten’, de Grote Optocht op 3 oktober. Met de tentoonstelling ‘Leiden viert feest – 450 jaar optochten’ viert Museum De Lakenhal, samen met de stad en de universiteit, de rijke traditie die Leiden op dit gebied kent. Een traditie die nog altijd springlevend is.

Bij Sleutelstad Cultuur vertelt Jori Zijlmans, conservator bij Museum De Lakenhal, dat nergens anders in ons land de ontstaansgeschiedenis van Nederland al zo lang en zo uitbundig gevierd wordt als in Leiden. Al sinds Leidens Ontzet op 3 oktober 1574 en de oprichting van de universiteit op 8 februari 1575 worden in de stad optochten georganiseerd. Zijlmans: “Je ziet wel dat wanneer de maatschappij verandert ook de verschijningsvorm van de optochten wijzigt.”

De tentoonstelling laat objecten en beelden zien van optochten uit de diverse tijden. (Foto: Cor Klein)

Elitair
“Optochten zijn oorspronkelijk meer militaire en theatrale parades van de schutterij en rederijkers. In de negentiende eeuw zie je ook steeds meer de studentenmaskerades. Eigenlijk waren die optochten best elitair, pas later werden het meer evenementen waar iedereen aan kon deelnemen, noem het maar een democratiseringsproces. Ook krijgen de optochten dan een veel feestelijker karakter.”

Geschiedenislijn
De tentoonstelling laat objecten en beelden zien van optochten uit de diverse tijden. Met schilderijen, prenten, foto’s, films, kostuums en attributen. Zijlmans verheugt zich vooral op het onderdeel ‘Show don’t tell’, dat de geschiedenislijn van de optochttraditie toont. Bezoekers wandelen zo door vierenhalve eeuw Leidse optochtengeschiedenis.

De tentoonstelling ‘Leiden viert feest – 450 jaar optochten’, waarvoor het museum samenwerkt met de universiteit, de 3 October Vereeniging, Erfgoed Leiden e.o., SociĆ«teit Minerva en het Theater Instituut Nederland, is te zien van 21 september 2024 tot en met 2 maart 2025.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×