Afgelopen dinsdag werd Peter Heijkoop voorgedragen als burgemeester van Leiden. (Foto's: Chris de Waard)

Wie is eigenlijk Peter Heijkoop, de nieuwe burgemeester van Leiden?

Leiden krijgt met Peter Heijkoop een CDA-wethouder uit Dordrecht als burgemeester. Omdat de 41-jarige bestuurder pas in september wordt geïnstalleerd, duurt het nog even voordat de Leidenaren hem beter kunnen leren kennen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de stad pas écht met hem kennismaken tijdens de viering van Leidens Ontzet op 3 oktober. Onze collega’s van Omroep West deden nu alvast een eerste poging.

Met Peter Heijkoop (41) krijgt de van oudsher linkse studentenstad Leiden voor het eerst een burgemeester van CDA-huize. Heijkoop werd geboren in Dordrecht en woonde de eerste 19 jaar van zijn leven op een boerderij in Oud Alblas, een klein dorpje iets te noorden van Dordrecht. Hij studeerde gezondheidswetenschappen in Rotterdam en woont sinds zijn 22e in Dordrecht.

Heijkoop heeft een vrouw en vier jonge kinderen en zal dus met zijn gezin van Dordrecht naar Leiden gaan verhuizen. Bij de bekendmaking van zijn voordracht door de vertrouwenscommissie sprak Heijkoop dinsdagavond al lovende woorden over de Sleutelstad: “Het is voor mij een enorm grote eer dat ik hier nu mag staan als nieuwe voorgedragen burgemeester van een wonderschone stad.”

Peter Heijkoop nam dinsdagavond voor het eerst plaats achter de collegetafel in de Leidse raadzaal.  Naast hem voorzitter Rembrandt Rowaan van de vertrouwenscommissie, waarnemend burgermeester Peter van der Velden en raadsgriffier Gerald van Leiden.

Burgemeestersfamilie
Dat Peter Heijkoop burgemeester van Leiden wordt, is voor zijn familie misschien minder verrassend dan voor de buitenwereld, want hij komt uit een echte burgemeestersfamilie. Ook zijn vader en oom vervulden dat ambt. Hij is de zoon van CDA-bestuurder Jan Heijkoop, die ruim twintig jaar in de Provinciale Staten van Zuid-Holland zetelde en meerdere burgemeestersfuncties in Zuid-Holland en Zeeland bekleedde.

Kennedy’s
‘De Heijkoopjes’ worden door Jaap Smit, de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning, weleens gekscherend ‘de Kennedy’s’ genoemd, schreef VNG-magazine eerder. In de  Drechtsteden speelt de familie Heijkoop politiek en bestuurlijk een prominente rol. Twee burgemeesters en een wethouder zijn actief, in respectievelijk Hendrik-Ido-Ambacht, Hardinxveld-Giessendam en Dordrecht. Alle drie lid van het CDA.

In Leiden volgt Peter Heijkoop waarnemend burgemeester Peter van der Velden op. Die draagt vanaf september 2023 de ambtsketen, nadat Henri Lenferink besloot om die na twintig jaar Leiden aan de wilgen te hangen. Heijkoop had in Leiden zo’n vijfentwintig concurrenten voor de vacature, maar hij was voor de vertrouwenscommissie de beste kandidaat. Zijn benoeming van Heijkoop is in CDA-kringen niet onopgemerkt gebleven. Meteen na de bekendmaking van de vertrouwenscommissie liet CDA-leider Henri Bontenbal op X van zich horen.

In december 2011 werd Heijkoop namens het CDA gemeenteraadslid in Dordrecht, om vervolgens na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 fractievoorzitter van het CDA Dordrecht te worden. In juli 2016 werd hij wethouder in Dordrecht en dat is hij nog steeds. Naast zijn wethouderschap is Heijkoop ook voorzitter van het CDA in Zuid-Holland, zit hij in verschillende besturen waaronder dat van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Vanuit Leiden bewandelt waarnemend burgemeester Peter van der Velden de omgekeerde weg naar Dordrecht. Hij zal vanaf 23 september de waarnemend burgemeester van die stad worden. De beëdiging van Peter Heijkoop in Leiden staat gepland voor 19 september. Tot die tijd bereidt hij zich voor op zijn nieuwe functie en zal hij op zoek gaan naar een huis in Leiden.

Leiden Politiek Burgemeester Heijkoop

Meer in dossier Burgemeester Heijkoop

Meer in dossier Burgemeester Heijkoop


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×