Vlnr: projectdirecteur Tako Keja van WarmtelinQ, de Leidse wethouder Yvonne van Delft, haar Voorschotense collega Hubert Schokker en algemeen directeur van WarmtelinQ Ruud Bos. (Foto: PR)

Gemeenten Leiden en Voorschoten tekenen intentieovereenkomst met WarmtelinQ over T-stuk

De gemeenten Leiden en Voorschoten hebben een intentieovereenkomst met WarmtelinQ getekend voor de aanleg van een T-stuk. Via deze aftakking kunnen Leiden en Voorschoten in de toekomst toegang krijgen tot de warmte uit de Rotterdamse haven die door de WarmtelinQ leiding wordt getransporteerd.

Met die warmte kunnen woningen in beide gemeenten via een warmtenet verwarmd worden. Op die manier hoeven woningen geen gebruik meer te maken van aardgas en dat draagt bij aan de vermindering van CO2 uitstoot. Als alternatief voor aardgas kan gebruikgemaakt worden van verschillende warmtebronnen. Dat zijn bijvoorbeeld regionale bronnen zoals geothermie en industriële restwarmte. Maar ook lokale warmtebronnen, zoals uit oppervlaktewater en bodem. In 2030 wil gemeente Leiden 8.000 woningen hebben omgeschakeld naar een aardgasvrije energievoorziening.

Regionale warmtebron
Via dit T-stuk kunnen Leiden en Voorschoten in de toekomst toegang krijgen tot de warmte uit de Rotterdamse haven die door de WarmtelinQ leiding wordt getransporteerd. In Leiden kan deze warmte gebruikt worden om 7.500 woningen in het district Leiden Zuidwest te voorzien van duurzame en betaalbare warmte. De Leidse wethouder Van Delft is blij met de samenwerking. “De energietransitie is een ingewikkelde opgave waarvoor we de handen ineen moeten slaan. Door als buurgemeenten samen te werken aan de overstap van aardgas naar schonere energie, bereiken we onze doelen sneller. De warmte die anders verloren zou gaan, kan straks worden gebruikt voor een groot aantal woningen in Leiden die dan geen aardgas meer hoeven te gebruiken.”

Algemeen Directeur Ruud Bos van WarmtelinQ spreekt van een belangrijke eerste stap. “Zo geven we een impuls aan de energietransitie in Leiden en Voorschoten. We kijken uit naar de vervolgstappen in de toekomst.” Dat denkt ook de Voorschotense wethouder Hubert Schokker. “Het is echt wel een belangrijke stap, want dankzij deze ondertekening krijgen Leiden en Voorschoten straks toegang tot de warmte uit de Rotterdamse haven, waarmee we in de toekomst een groot deel van onze huizen en gebouwen kunnen verwarmen.”

Warmteoverdrachtstation
Na het ondertekenen gaan Leiden en Voorschoten samen met andere partijen zoals WarmtelinQ de realisatie van een warmteoverdrachtstation in Voorschoten verder verkennen. Dat station is nodig om de getransporteerde warmte vanuit WarmtelinQ over te dragen aan de toekomstige lokale warmtenetten in Leiden en Voorschoten.

Aardgasvrije wijken
In Leiden wordt in vijf wijken al gewerkt aan de overstap van aardgas naar schonere energie. Leiden Zuidwest is een van die wijken. Samen met inwoners, ondernemers, woningcorporaties, warmtebedrijven en andere overheden werkt de gemeente aan een wijkuitvoeringsplan. Daarin staat hoe de wijk in 2050 bijna geen CO2 meer uitstoot.

Duurzaamheid Leiden Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×