Marc Jongsten (rechts) met Wilco Vriesman, technisch directeur van Aikikai Nederland. (Foto: Gert-Jan van Rijn)

Japanse onderscheiding voor Leidse aikido-leraar Marc Jongsten

De Leidse aikido-leraar Marc Jongsten is benoemd tot shihan, ofwel ‘meester-leraar’. Deze onderscheiding is aan hem toegekend door de Hombu Dojo in Tokio, het hoofdkwartier van de wereldwijde aikido-organisatie Aikikai. Shihan is binnen aikido de hoogste graad die een leraar kan behalen.

Marc Jongsten kreeg deze onderscheiding vanwege zijn grote bijdrage aan de landelijke opleiding van aikido-leraren. Jongsten heeft sinds 1994 een eigen aikido-school in Leiden.  Hij ontving de bijbehorende oorkonde tijdens een bijeenkomst in Papendal, uit handen van Wilco Vriesman, technisch directeur van Aikikai Nederland.

Uiterlijkheden
Jongsten zegt vereerd te zijn dat hij zich ‘meester-leraar’ mag noemen, maar wil niet teveel aandacht besteden aan het uiterlijk vertoon ervan. “Die onderscheiding is aangevraagd en ondersteund door een paar van mijn docenten en trainingsmaatjes”, zegt Jongsten. “In Japan gaat dat niet heel snel, eerst krijg je bericht dat het niet is afgewezen. En een hele tijd later komt er dan een brief met een certificaat.”

“Ik ben heel nuchter en doe er ook luchtig over, maar het is een heel felbegeerde onderscheiding”, zegt Jongsten. “We leven in een wereld die heel erg gaat over presteren en om uiterlijkheden. Maar het gaat veel meer om het doorgeven van kennis en inzichten die je zelf ook hebt ontvangen. Dat geldt voor heel veel vlakken in het leven. Mijn manier daarvoor is aikido.”

Aikido is geen vechtsport maar een krijgskunst. “Het onderscheid zich van alle andere vechtsporten en krijgskunsten”, zegt Jongsten. “Bij al die andere vormen gaat het om het elimineren van de tegenstander. Dat is de oplossing voor de aanval. Bij aikido maak je juist verbinding. Je gebruikt technieken, oefeningen en rollenspellen om jezelf lichamelijk en mentaal te trainen.”

Leiderschap
De waarde van aikido ligt niet zozeer in praktische weerbaarheid of zelfverdediging, maar is gericht op leren omgaan met alle aspecten van het leven en hoe je conflicten in je leven kunt aanpakken. “Dat maakt het ook zo geschikt als training voor bedrijven. Omgaan met conflicten of juist leiderschap tonen. Als je op je werk elk conflict aanpakt door de ander te elimineren, eindig je ermee dat je alles zelf moet doen.”

Jongsten begon als kind met karate maar stapte later over op aikido. “Ik zocht een sport waar ik heel oud mee kan worden. Karate is erg blessuregevoelig.” Al snel ging hij les geven in aikido aan studenten in het Leidse Universitair Sportscentrum. Daaruit ontstond enkele jaren later Aikido Centrum Leiden (afgekort ACL), tegenwoordig gevestigd in de sporthal aan de P.C. Hooftlaan. “Ik ben nu 62 jaar, aikido-lessen geven kan ik wel tot ik 120 jaar ben. Net op de helft dus.”

Drie jaar geleden deed Jongsten mee aan een zwemtocht van Den Helder naar Texel.

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×