Zondagavond werd precies om middernacht een toast uitgebracht op de 416e verjaardag van Rembrandt. (Foto's: Chris de Waard)

Leiden ademde weekend lang Rembrandt

Met de Leidse Rembrandt Dagen, de onthulling van het standbeeld van de oude meester en de middernachtelijke kranslegging bij het standbeeld dat kunstenaar Gabriel Sterk maakte van Rembrandt van Rijn, stond Leiden afgelopen weekend weer eens uitgebreid stil bij de beroemdste zoon van de stad.

Hoewel het weer zaterdagmorgen nog wat tegenzat, klaar het ’s middags op en dat betekende dat de eerste dag van twee Rembrandt Dagen in het Pieterskwartier flink bezocht werd. De zondag was het zelfs nog drukker en in totaal trok het evenement waarbij honderden acteurs en figuranten in kleding uit de tijd van Rembrandt te zien waren ongeveer 25.000 bezoekers.

Ook druk was het zaterdagmiddag bij de onthulling van het standbeeld in Park de Put. Het ‘Burgerinitiatief Rembrandt Komt’ kreeg het na jaren discussie voor elkaar dat het beeld uiteindelijk toch een plek heeft gekregen in de buurt van de plek waar de schilder is geboren.

Minder druk, maar wel altijd bijzonder, is het samenzijn van enkele tientallen Rembrandt-fans om zijn verjaardag te vieren met een kranslegging, gedichten en een glaasje jonge jenever. Van het van oorsprong Leidse merk Hartevelt uiteraard. Dat gebeurde steeds bij de buste op de hoek van de Witte Singel en het Noordeindeplein, maar voortaan vindt het bescheiden verjaardagsfeestje plaats bij het nieuwe standbeeld.

Tjeerd Scheffer die er in 2002 met onder andere Ben Walenkamp mee begon, sprak zondagavond ter plekke af de verjaardag voortaan samen met kunstenaarsgezelschap de Leidsche Mondialen te organiseren. Die hebben hun onderkomen even verderop in de Stadstimmerwerf en dat is een mooie uitvalsbasis. Rembrandt zou dit jaar 416 geworden zijn.

Cultuur Leiden Leidse Rembrandt Dagen Rembrandt in Schildersjas


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×