De bibliotheek moet nog veel meer dan nu een huiskamer van de stad worden waar iedereen welkom is. (Foto: Chris de Waard)

Leiden trekt 23,5 miljoen euro uit voor renovatie onderkomen bibliotheek

Voor de modernisering van de centrale bibliotheek in de Nieuwstraat trekt de gemeente Leiden maar liefst 23,5 miljoen euro uit. Met dat geld wordt het cluster gebouwen dat samen het onderkomen van de hoofdvestiging van BplusC vormt grondig gerenoveerd en verduurzaamd. Bovendien komt er onder het gebouw een nieuwe fietsenstalling die plek gaat bieden aan 700 fietsen.

Niet alleen het gebouw wordt gemoderniseerd. De bibliotheek van de toekomst moet ook een inspirerende ontmoetingsplek worden waar iedereen welkom is. Een huiskamer van de stad. Het college van burgemeester en wethouders werkte voor de nieuwe bieb eerder al drie scenario’s uit. Het eerste diende als referentie. Er zouden dan alleen verbeteringen worden doorgevoerd die uit het bestaande budget gefinancierd kunnen worden. Het gebouw zou in dat geval een flinke opknapbeurt krijgen ter waarde van zo’n tien miljoen euro, maar bijvoorbeeld niet worden verduurzaamd.

WKO-installatie
In scenario 2 is dat wel het geval. Door een serie maatregelen zou het vernieuwde onderkomen in dat geval energielabel C krijgen. Bijbehorende kosten: 21 miljoen euro. In scenario drie wordt het gebouw opgewaardeerd naar energielabel A en komt er onder andere een Warmte-Koude-Opslag. Zo’n installatie zorgt in de winter voor warmte en in de zomer voor verkoeling. De gemeenteraad koos vorige week uiteindelijk voor scenario 2+. Niet alle zaken uit het duurste scenario worden overgenomen, maar de raad stelde bij de vaststelling van de Kaderbrief wel 3,1 miljoen extra beschikbaar voor in elk geval de WKO-installatie. Met die keuze voorkomt Leiden dat in de toekomst extra kosten gemaakt moeten worden als het gebouw alsnog helemaal klimaatneutraal gemaakt moet worden.

Het extra geld dekt de gemeente onder andere met een subsidie van twee miljoen. De 105.000 euro aan jaarlijkse kapitaallasten voor de extra investeringskosten van 1,1 miljoen haalt de raad uit een potje voor het versterken van de lokale democratie, waarin geld is overgebleven.

Wijkbieb
Omdat de raad zich zorgen maakt dat eventuele tegenvallers bij de verbouwing van de bibliotheek worden afgewenteld op de wijkbibliotheken, is meteen ook een voorstel aangenomen waarin is vastgelegd dat de vernieuwing van de centrale bibliotheek in de toekomst niet ten koste mag gaan van de wijkbibliotheken. Die zijn voor veel Leidenaren de eerste en enige toegang tot het bibliotheekaanbod en ze vormen zo een essentiële voorziening voor het leren lezen, digitale toegang, cursussen en ontmoeting.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×